fbpx

Møt vår Kompetanserådgiver Turid Alice Andresen

– Gledelig mange søkere til fagskolen!  

Som kompetanserådgiver på generell studiekompetanse og fagskoler innen helse- og oppvekstfagene, føler Turid Alice Andresen at hun får brukt hele sin yrkeserfaring og sitt potensial. – I tillegg til å ta hånd om mye av det administrative knyttet til fagskolen, handler mye om å gi veiledning og gode råd om karrieremuligheter, sier hun.  

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning, hvor opptakskravet vanligvis er fagbrev, svennebrev eller tilsvarende realkompetanse. Turid Alice har blant mye annet ansvar for opptakene, vurdering av søknadene og mye av den øvrige saksbehandlingen knyttet til fagskolen på vegne av ledelsen.  Hun har også all kontakt med søkerne i prosessen før oppstart. Som utdannet karriereveileder, loser hun i tillegg mange søkere inn på riktig yrkesvei.  

Fagskoleutdanningene gjennomføres som deltidsutdanning over ett til to år og gir fra 30 til 60 studiepoeng.  

– Noen tar fagbrev først gjennom oss, for deretter å fortsette på fagskole. Men også mange med høgskoleutdanning velger å ta en fagskoleutdanning fordi utdanningen har en veldig praktiske tilnærming til faget. 

Generell studiekompetanse 

Ønsker du å søke på studier ved universitet og høyskoler, er du avhengig av generell studiekompetanse. Det kan også AOF Østfold og Turid Alice hjelpe med.  

– Vi har tilbud både til de som mangler alle fagene, og de som bare mangler enkelte basisfag. Her kan man kombinere studiene med jobb eller skaffe seg hele studiekompetansen på ett år, forteller hun.  

Mange tar også opp fag som privatist hos AOF for å forbedre karakterer og få høyere karaktersnitt – slik at man kan komme inn på drømmestudiet.  

Fagene som inngår i generell studiekompetanse er norsk, engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag og historie. Mange av de som henvender seg, har tatt utdanningen i andre land.  

– Det er mange som ikke helt har oversikten over den kompetansen og utdanningen de besitter, og hvilke muligheter det gir for videreutdanning.  

En av mine styrker, er at jeg har inngående oversikt og kjennskap til utdanningssektoren, og vet hva som skal til for at våre deltagere kan nå sine mål og drømmer. Sammen med den enkelte, finner vi ut hva vedkommende har og hva som eventuelt mangler. Det er mange ulike veier til målet!  

Turid Alice minner om at dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. Ta kontakt med ditt forbund for hvilke ordninger de tilbyr, anbefaler hun, og gleder seg over det store påtrykket til både fagskolen, fagbrevutdanning og studiekompetanse.  

– Det viser jo at stadig flere erkjenner hvor viktig det er med kompetanse for å kunne lykkes med en arbeidskarriere.  

Allsidig utdanning 

Turid Alice nyter selv godt av sin allsidige kompetanse og yrkeserfaring i jobben som rådgiver hos AOF Østfold. Hun vokste opp i Sarpsborg, og etter videregående bar det til studier både på Høgskolen i Østfold og Høgskolen på Lillehammer.  

– Jeg hadde et kort opphold for Forsvarets Overkommando (ble avviklet i 2003 da Forsvarsstaben ble opprettet), hvor jeg var tidlig ute med å lære meg litt data. 

 Deretter ble det 18 år ved sykehuset Østfold, med mange ulike oppgaver – inklusiv i sykehusadministrasjonen.  

Fra sykehuset, bar det videre til en konsulentstilling i Østfold fylkeskommune, hvor hun jobbet primært med oppfølging av lærlinger og lærebedrifter. Det omfattet også vurdering av praksiskandidater og dertil hørende saksbehandling.  

I januar 2014 fylte hun stillingen som rådgiver og veileder hos Folkeuniversitetet Øst, inntil hun startet hos AOF Østfold i september 2018. Den første tiden som kompetanserådgiver for helse- og oppvekstfagene (fagbrevopplæring) og innenfor tilskuddsordningen kompetansepluss.  

– Jeg fant meg raskt til rette og følte jeg at jeg endelig var «i mål» arbeidsmessig. Jeg har i realiteten drevet med voksenopplæring det meste av yrkeslivet, både innen saksbehandling, som studieveileder og tilrettelegging av kurs. Her ville jeg bli værende!  

At hun var alene som kompetanserådgiver på generell studiekompetanse og måtte lære seg opp innen dette området, tok hun som en spennende utfordring.  

– Å tilegne seg ny kunnskap er ikke bare viktig for våre deltagere, men selvsagt også for oss.  

Etter å ha vært bosatt 35 år i Fredrikstad, har Turid Alice nå også flyttet til Sarpsborg – kun en kort gå-/sykkeltur unna arbeidsplassen.  

Turid Alice jobber i tett samspill med assisterende fagskolerektor Marit Wiraas med administrative oppgaver knyttet til fagskolen, og opplever en god struktur i teamet. – Det er gledelig at stadig flere søker seg til våre kompetansetilbud, sier hun.  

Givende arbeid 

På spørsmålet om hva som gir henne mest i jobben, svarer hun slik:  

– Det er gleden over å kunne utgjøre en forskjell for folk ved å hjelpe dem videre i livet!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *