Alle er gode på noe. Min hovedoppgave er hente fram de egenskapene og få elevene til føle mestring, sier Marianne Leirvåg. Med ni års fartstid ved Daghøyskolen, kan vi trygt si hun er en av veteranene her.
– Skal vi lykkes med målet vårt, er vi helt avhengig av å skape gode, sosiale rammer. Det vi si at elevene blir møtt på en god måte, føler seg trygge og blir savnet når de ikke kommer.
– Vi trenger alle bekreftelser på at vi eksisterer!
Tall og mennesker
Marianne er født og oppvokst i Fredrikstad, og er utdannet økonom. I 25 år jobbet hun med lønn, revisjon og økonomi, og trivdes godt med det. Men i tillegg til sin forkjærlighet til tall, har hun også alltid vært glad i å jobbe med mennesker – og tok ulik videre utdanning i den retningen. Hun utdannet seg blant annet som NLP-coach (NLP er en forkortelse for Nevro Lingvistisk Programmering og er kort fortalt læren om hvordan du finner frem til de beste ressursene i deg selv og hos andre) og startet eget foretak som instruktør og kursholder innen mindfullness, yoga etc., som hun fortsatt driver.
– En tidligere ansatt her ved Daghøyskolen sa til meg at jeg burde søke meg hit, fordi hun mente jeg hadde de egenskapene som passet inn. Så da det dukket opp en 40 prosent stilling, søkte jeg – og fikk jobben. Dermed reduserte jeg økonomijobben til 50 prosent, samtidig som jeg også kunne drive instruktørvirksomheten.
Jobbet frivillig for Gatemagasinet
Et viktig bakteppe for at Marianne ble fristet av stillingen ved Daghøyskolen, er flere år med frivillig arbeid for gatemagasinet = Fredrikstad.
– Det var daværende redaktør Mona Eieland som inviterte meg ned på kontoret for å bli kjent med arbeidet og selgerne deres. Å komme tett innpå menneskene på den siden av samfunnet, gjorde ekstremt inntrykk på meg. Jeg møtte mange fantastiske folk med sterke historier, som ga meg livskunnskap om hvor tilfeldig det ofte er om man blir såkalt «vellykket» eller møter et liv med store utfordringer.
– De møtene berørte meg og ble en del av min vei videre.
Stor grad av frihet
Innen kurstilbudet «Kreative fag», ligger det stor fleksibilitet. Det vil si at elevene selv i stor grad får lov til å drive med det de har lyst til av kreative aktiviteter, mens det andre dager er fellesprosjektene. Det er et bredt spekter av ulik kreativitet som utøves hos oss, her kan elevene jobbe med keramikk, glassarbeid, tegning, maling, tekstil og garn, for å nevne noe, og både kunnskap og resultatene er imponerende. Her skapes mye mestring og glede!
Men det er livsmestringen som er den viktigste øvelsen, sier Marianne, og understreker at det naturligvis er visse rammer elevene må forholde seg til som en del av læringen.
Vi ønsker å skape felles sosiale holdepunkter med sosiale aktiviteter, morgensamling, felles lunsj osv. Det er en del av å kunne bli kjent med flere mennesker. Vi reiser også jevnlig på turer, også med overnatting, med alle linjene som en del av sosialiseringen. Det har vi svært god erfaring med. Ofte dannes det vennskap mellom elevene, og de møtes også i fritiden. De fleste sier at de får venner her.
Sosiale utfordringer
Elevene kan ha sosiale utfordringer når de starter, og veilederne blir langt mer enn en fagperson for elevene. Derfor er den individuelle oppfølgingen og gode samtalen særdeles viktig for å kunne gjør dem mer robuste.
– Mitt motto er at jeg alltid skal ha tid til den lille praten med elevene.
En del av jobben handler også om å følge opp elevene individuelt utenfor klasserommet. Er det behov, bistår Marianne med praktiske gjøremål, og stiller eksempelvis i ansvarsgrupper og er med i tverrfaglige møter med det offentlige.
– Jeg har også jevnlig yoga og mindfulness med elevene, og to ganger i uka går vi på trening sammen. Det er fint å møtes også på andre arenaer, og også der kunne oppleve sosialisering, mestring og glede sammen.
-Hva gir deg mest i jobben?
– Det er en stor glede å se at folk mestrer oppgavene og en større del av livet sitt. Det er flott å kjenne at jeg nyter stor tillit og får ta del i mange rørende øyeblikk.
– I tillegg lærer jeg masse av elevene, som beriker mitt eget liv!