Alt du trenger å vite om gjennomføring av fagprøven

Etter bestått teoretisk eksamen og nok opparbeidet praksis er det tid for å ta selve fagprøven. Prøven er en avsluttende prøve, hvor du skal vise frem kunnskap du har opparbeidet deg gjennom mange år i et yrke, på skolen eller som lærling. Prøven går ut på å planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere et eget faglig arbeid.

Forberedelser før fagprøven

Oppmelding til fagprøven
Som praksiskandidat, må du selv melde deg opp til fagprøven via hjemmesiden til din fylkeskommune innen tidsfristen som fylkeskommunen har fastsatt. 

Prøvested
Praksiskandidater gjennomfører prøven på egen arbeidsplass. I noen fag er det vanlig å gjennomføre prøven på en prøvestasjon.

Innholdet i fagprøven
I de fleste tilfeller vil du som prøvekandidat bli oppring av leder for prøvenemnden, og dere avtaler tid for gjennomføringen. I denne samtalen får du også praktisk informasjon som å oppgi hvem som skal være din tilsynsperson (på arbeidsplassen) om dette ikke fremkommer av oppmeldingen. I de fleste tilfeller får du mulighet til å sende prøvenemnden en liste over hvilke arbeidsoppgaver og systemer du har benyttet. Du får også mulighet til å komme med informasjon som kan være nyttig for prøvenemnden å ha.
Prøvenemnda har ansvar for å planlegge, lage og gjennomføre prøven.

I fag- og svenneprøven kan du bli testet i alle kompetansemål i læreplanen for faget.

Hvor lang tid tar fagprøven
Lengden på fagprøven varierer ut ifra fag og fylkeskommune. I noen fag og fylker varer den i tre dager, mens i andre fag og fylker kan den vare i fem dager. Den kan vare både kortere og lenger enn dette.

Slik gjennomføres fagprøven

Prøvenemnda leverer ut oppgaven på prøvens første dag, går igjennom prøven med deg og besvarer spørsmål rundt fagprøven. Nemnda er også tilgjengelig for spørsmål underveis, på SMS, telefon og e-post. 

Hva er tillatt på fagprøven?  
– Notater
– Internett
– Bøker

Fagprøven består av følgende deler

1) Planleggingsdel
2) Gjennomføringsdel/dokumentasjonsdel
3) Egenevaluering

Planleggingsdelen

Dette skal være en kortfattet, skriftlig plan over hvordan du har tenkt til å løse oppgavene, og i hvilken rekkefølge, ev. hvem du ønsker hjelp fra. Planen skal sendes på e-post til prøvenemnda til en avtalt tid på prøvens første dag.

Gjennomføringsdelen og dokumentasjonsdelen

Du skal arbeide selvstendig etter den planen du har laget innenfor den tidsrammen du har. Du skal beskrive/ dokumentere hvordan du har løst oppgavene, forklare og begrunne valgene du har gjort. Du skal også fortelle hvem du har fått hjelp av og ev. hvilke internettsider du har innhentet informasjon fra.

Du skal løse alle oppgavene praktisk i prøveperioden, og dokumentere alt underveis. Se på oppgavene som et reelt oppdrag fra arbeidsgiver. Du kan lage «caser» eller «fiktiv» dokumentasjon, men alt må være realistisk og troverdig.

Avhengig av hvilket fag du tar fagprøven i kan det forekomme forskjellige frister for del innlevering.

All relevant dokumentasjon skal leveres/ oversendes, inkludert planleggingsdel og egenevaluering.

Egenevaluering

Her skal du fortelle oss hvordan du synes du besvarte oppgavene, om du hadde nok tid, hva du synes var vanskelig og/eller greit. Hva du syns om oppgavene i fagprøven og ditt eget synspunkt på hvordan du håndterte den. Hvis noe ble gjort annerledes enn beskrevet i planleggingsdelen skal du ta det med her. Var det noe som gjorde at planen ble endret? Tok en oppgave mer eller mindre tid enn hva du hadde planlagt? Var det noe du ikke rakk som du hadde tenkt til å gjøre?

Fagprøvens siste dag

Prøvenemnden kommer til avtalt tid. Hva som skjer på prøvens siste dag, er avhengig av hvilket fag eller fylke du tar fagprøven. Uansett skal prøvenemnden vurdere arbeidet du har gjort og om du har bestått eller ikke.

I mange fag skal det fremføres en muntlig presentasjon. Dette får du i så fall beskjed om på prøvens første dag ved utlevering av prøven.

8 tips til muntlig presentasjon av fagprøven

Før du skal holde muntlig presentasjon på fagprøven, er det ikke uvanlig å være litt nervøs. Her er noen tips til hvordan du holder nervene i sjakk

  • Husk at prøvenemnda ønsker at du skal bestå fagprøven
  • Øv på å holde presentasjoner under læretiden
  • Ha lite tekst på Power Point
  • Bruk bilder
  • Se på prøvenemnda når du snakker. Snakk med tydelig stemme
  • Vet du ikke hvor du skal gjøre av hendene dine? Hold noe i handa, for eksempel oppgaven din
  • Er du veldig nervøs? Fortell det til prøvenemnda
  • Ha med manus, i tilfelle du glemmer det du skal si
  • Står du plutselig fast, gå videre med presentasjonen din. Du har mulighet til å fortelle det du skulle si i egenvurderingen din

Vurdering og karakterer i fagprøven

Oppgavene er utarbeidet ut ifra læreplanen i ditt fag. Alle fagplaner finner du her: udir.no, så det er viktig å sette seg godt inn i kompetansemål og vurderingskriterier før fagprøven skal gjennomføres. I tillegg til driftsoppgaver stiller også arbeidslivet krav til den enkelte medarbeider for å sikre nytenking, kreativitet og refleksjon rundt f.eks. lønnsomhet, etikk og bærekraft. Kommunikasjon og samhandling med andre er også en del av vurderingen.

BESTÅTT:

Alle oppgaver er besvart tilfredsstillende.

BESTÅTT MEGET GODT:

Dersom kandidaten viser fagkompetanse utover det som forventes i fagprøven. Besvarelsen leveres ryddig og strukturert, oppgavene er besvart med alle prosedyrer tilknyttet oppgaven fra A til Å, kandidaten bruker egne forutsetninger og er kreativ uten å overdrive, og har god oversikt over målene og faget både skriftlig og muntlig.

IKKE BESTÅTT:

Dersom flere av oppgavene ikke er besvart, besvarelsen samsvarer ikke med oppgavene, det er lite eller ingen dokumentasjon, og/eller det mangler en eller flere av fagprøvens deler. Hvis du får karakteren «ikke bestått», kan nemnda ikke uttale seg om grunnen til dette. Da får du kun karakteren, og så kommer vurderingen skriftlig til deg via fylkeskommune du er bosatt i.

Hva skjer om du stryker på fag- eller svenneprøven?

Dersom du stryker, kan du melde deg opp til ny prøve innen seks måneder etter du gjennomførte prøven som ikke ble bestått.

Hvordan sende klage på resultatet?

Fylkeskommunene har ansvar for all videregående opplæring i Norge. Utdanningsavdelingene i fylkene kan svare på spørsmål om for eksempel eksamen, dokumentasjon, kvalitet og klage på karakterer. Du må sende skriftlig klage til din fylkeskommune.

Vi ønsker deg lykke til med fagprøven 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *