– AOF driver nybrottsarbeid for å finne relevant kompetanse
– Det er et enormt kompetanseskille mellom hva generasjon Z og dagens beslutningstakere i næringslivet er opptatt av. Dette gapet bidrar AOF Østfold til å redusere ved at organisasjonen evner å se hva morgendagens næringsledere trenger av kompetanse, og har vilje til å gjøre noe med det. AOF Østfold er med det en foregangsaktør som kompetansetilbyder!
Ordene tilhører Peter R. Valderhaug, AOF Østfolds fagansvarlig innen coaching og relasjonsledelse. I tillegg er han initiativtaker og leder for «Prosjekt gaming», som nettopp handler om å kartlegge den yrkesrelevante kompetansen som utvikles blant gamerne og e-sportsutøvere. Et pilotarbeid som skal imøtekomme det faktum at digitale arenaer på jobb blir viktigere enn noen gang. Når vi ikke kan se hverandre fysisk, stiller det andre krav til kompetanse for å delta i arbeidslivet og/eller kunne lede ansatte på en god måte.
Generasjon Z
«Generasjon Z» defineres som de som er født etter at internett ble allemannseie, og at deres verden er like mye en lekeplass som en arbeidsplass. Skal du fange interessen deres, har du under ti sekunder på deg. Generasjonen beskrives som sosialt tolerant, globalt forbundet og miljøbevisst i følge amerikanske forskerstudier, og tilhører det som blir den største generasjonen på kloden.
Peter har lenge vært engasjert som mentaltrener i gaming- og e-sporklubben Vanir i Moss, og det var under pandemien han fikk «åpenbaringen» om den skjulte kompetansen som fantes i disse miljøene.
– Mens landet ellers mer eller mindre sto stille, var ingen ting endret i spillmiljøene. De hadde sine sosiale arenaer intakt og fortsatte med den samme aktiviteten gjennom sitt nasjonale og internasjonale nettverk. Når vi samtidig vet at koronapandemien har endret næringslivets forhold til digitale plattformer for godt, slo det meg at gamere har høy kompetanse på en rekke områder som vil bli etterspurt i næringslivet.
AOF Østfolds daglige leder Christian Skyum ble veldig trigget av innspillet, søkte midler og det var game on!
Et sort, ubenyttet potensial
– Vi befinner oss nå i et digitalt skifte, hvor en stor prosentandel av samfunnet er digitale innfødte. De ønsker å bygge digitale, sosiale arenaer. Dette er imidlertid ukjent mark for mange beslutningstakere. Derfor ligger det en stor utfordring foran oss, men først og fremst et enormt potensial, sier Valderhaug.
– Gjennom sine digitale kommunikasjonsferdigheter og emosjonelle intellekt, vil mange av gamerne ha bedre forutsetninger for å lære digital ledelse enn at de tradisjonelle lederne. Jeg er sikker på at mange av dagens gamere er morgendagens ledere i næringslivet.
– AOF Østfold gjennomfører nybrottsarbeid med dette prosjektet, som bidrar til at vi bedre forstår alle deler av samfunnet, og at vi kan benytte den kompetansen som finnes i et samfunnsmessig perspektiv.
– AOF skal tilby mennesker opplæring og utdanning som kvalifiserer til arbeid. Det betinger at organisasjonen ikke bare kan tilby de tradisjonelle kompetanseutdanningene, men også finner- og tar i bruk relevant realkompetanse på andre arenaer. På det området er AOF Østfold en foregangsaktør, sier Peter R. Valderhaug.
Ble tidlig betatt av gaming
Peter vokste opp på Bærums Verk, og forteller at han raskt krøp inn i den digitale fantasiverden.
– Ja, mye av fritiden ble viet til gaming på gutterommet. Selv om det ble forsøkt innført «datatid» av de voksne, fikk jeg stort sett holde på som jeg ville. I tillegg var jeg så vidt blitt tenåring innen jeg ble veldig nysgjerrig på pc-enes oppbygging og hvordan den virket, og fikk god innsikt i det. Denne kunnskapen tok jeg med meg inn i voksenlivet.
På videregående skole valgte han medier og kommunikasjon, innen han fullførte en bachelor i «Hotell- og relasjonsledelse». Deretter gikk reisen inn i NLP-verdenen (læren om hvordan mennesket og hjernen fungerer, og som gir verktøy til å skape forandring for å nå sine mål) med blant annet utdannelse hos Richard Bandler i USA . I 2016 ble han lisensiert NLP-coach og startet samme året sitt eget konsulentselskap innen mentaltrening/coaching, foredragsholder og undervisning av NLP. I 2018 begynte han på en toårig fulltids master i «Ledelse og organisasjonspsykologi».
Ble kjent med Christian
Det var under siste del av masterutdanningen han ble kjent med AOF Østfolds daglige leder Christian Skyum. Det resulterte i et engasjement som foreleser og senere fast ansettelse hos kompetansetilbyderen i mai 2022.
Som fagansvarlig innen coaching og relasjonsledelse, har han det faglige ansvaret for å videreutvikle studiet og gjøre det mest mulig relevant for deltagerne. I tillegg underviser han klasser, hvor målgruppen er voksne som ønsker å bli bedre på å veilede og coache andre, ledere og kommende ledere i bedrifter, organisasjoner og kommuner.
– Jeg lærer bort perspektiver på mennesket gjennom tankegangen til NLP-coaching og kombinerer det med relasjonsledelse. En student hos meg vil lære svært mye om seg selv. Og når man kjenner seg selv, kan man bli kjent med andre!