Rune er oppvokst i Drammen og startet sin yrkeskarriere i Dyno Industrier. Etter 3,5 år hos sprengstoffprodusenten, gikk veien videre til Norsk Kabelfabrikk. Her ble han snart en betrodd tillitsvalgt, og ble leder for den lokale klubben og etter hvert også sekretær for Jern & Metall Drammen. Deretter jobbet han sju år som studieinstruktør hos AOF Buskerud, inntil flyttelasset gikk til Østfold i 1994.
– Da hadde jeg møtt hun jeg ville dele livet mitt med, som var bosatt i Sarpsborg, og vi valgte å etablere oss i hennes hjemby, forteller han.
I Sarpsborg fikk han stillingen som opplæringsleder i daværende Kommunal Opplæring (senere Fagakademiet) i Østfold, og siden har han jobbet med voksenopplæring på flere arenaer.
Parallelt, har han jevnlig fylt på sin egen kompetansekonto med en rekke kurs og etterutdanninger innen områder som strategisk kompetanseutvikling, opplæringsplanlegging, kompetanseøkonomi, omstillinger og forhandlinger, konfliktbehandling, veiledning og ledelse. Han er også godkjent instruktør for kurset «Folkeskikk og uskikk på jobben».
– I september 2015 ble jeg pensjonist, etter totalt 17 år som kompetanserådgiver hos Fagakademiet. Men jeg hadde fortsatt lyst til å bidra med min erfaring og kompetanse, og er veldig glad for at jeg fikk muligheten her hos AOF Østfold i 2016.
Med base hos AOF i Sarpsborg, underviser han i norsk grunnfag for fremmedspråklige og grunnleggende engelsk. I tillegg stepper han inn på ulike fagopplæringsløp ved behov, som konflikthåndtering og kommunikasjonsveiledning.
– Behovet for å lære grunnleggende engelsk, har økt i takt med at stadig flere norske bedrifter får utenlandske eiere som informerer ansatte på engelsk. At fremmedspråklige vil lære seg bedre norsk, er ofte motivert av et ønske om å få seg en jobb. Jeg føler at begge disse kursene er veldig relevante.
– Er norsk et vanskelig språk å tilnærme seg for fremmedspråklige?
– Mange opplever det slik i starten, mens andre tar det ganske lett. Om nivåforskjellene er store i kullet, deler vi elevene i to klasser. Men jeg føler at motivasjonen for å lære er høy hos de fleste.
– Er det spesielle grep du gjør for å styrke undervisningen?
– I norskopplæringen er jeg bevisst på å bruke billedlige metoder i tillegg til det obligatoriske lærematerialet. Det kan være at jeg viser bilder på norske dyr, trær, fisker, etc som de skal lære seg navnet på. I tillegg lager jeg oppgaver som er relevant i forhold til det de har bruk for i hverdagen.
– Også i grunnleggende engelsk bruker jeg praktiske eksempler elevene kan relatere til egen arbeidsplass.
– Hva er det som motiverer deg selv mest i jobben?
– Det er gleden over å kunne være til nytte og samtidig holde min egen kompetanse i hevd. Det er svært givende å se at elevene tar til seg den lærdommen jeg gir dem. At jeg får gode tilbakemeldinger fra elevene, er selvsagt også veldig hyggelig og motiverende!
Ønsker du å vite mer om våre kurs og utdanninger kan du fylle ut kontaktskjemaet.