fbpx

Har hatt stor nytte av sine erfaringer fra industrien og som toppdommer  

Øistein Pettersen var ansatt og tillitsvalgt en årrekke ved Kronos Titan, og han har hatt en lang karriere som internasjonal håndballdommer. Erfaringer han har hatt med seg i sitt arbeid hos AOF Østfold. – Ja, jeg har jo stått i en del stormer gjennom årenes løp, som har bidratt til å utvikle og forme meg på mange områder, sier han.  

Øistein vokste opp på Østsiden og var raskt ute i arbeidslivet etter videregående skole. 

– Jeg var litt skolelei og var ikke motivert til noe videre utdanning. Derfor ble det korte opphold hos Denofa og Mascot Electronic, innen jeg fikk fast ansettelse hos Kronos Titan.  

Her tok han tok fagbrev i KP-faget og ble raskt rekruttert inn tillitsmannsapparatet. Først som ungdomskontakt, deretter som nestleder innen han ble klappet inn som leder av den lokale

fagforeningen i 1998. Han satt som hovedtillitsvalgt i Titan Arbeiderforening i nær ti år, og var representert sentralt i Kjemisk forbund. 

– Jeg gjennomførte en rekke kurs som tillitsvalgt, og fikk toppskolering gjennom LO-skolen. Det ga meg en solid forankring i arbeiderbevegelsen.  

– Mye av opplæringen vi tilbyr er fullfinansiert, og er et utrolig bra tilbud til næringslivet. Men likevel må vi hele tiden være ute og selge oss inn og gjøre bedriftslederne oppmerksomme på de mulighetene som finnes, sier AOF Østfolds salgs- og markedsansvarlig.  

Internasjonal håndballdommer 

Når han ikke var på jobb, handlet mye om idrett. Øistein spilte fotball i Østsiden IL, og senere i Kongsten IL, men det var som håndballdommer han fikk sin sportslige karriere. Han var fortsatt i tenårene da han dannet dommerpar med André Hansen, og de klatret raskt på rangstigen. De ble med årene rangerte blant de aller beste norske dommerparene, og fikk internasjonal dommergrad i 1999.  

– Det var stas å kunne sy emblemet til det Europeiske Håndballforbundet (EHF) på dommerdrakten, minnes han.  

Snart hadde de passert også det siste nåløyet for å kunne dømme VM- og OL-kamper, og håndball-verdenen lå åpen for dem.  

– Jo, det er masse minner å se tilbake på, de fleste gode. Men det er klart det også har stormet rundt oss. Man blir ikke dommer i idrett for å bli populær, sier han med et smil.  

En lang karriere ble kronet med seks NM-finaler i Oslo Spektrum, en rekke VM og utallige toppkamper i Europa.  

– Jeg har dømt håndball i 35 ulike land, forteller han.  

– Og om du skal trekke fram én kamp av alle du har dømt?  

– Det må bli bronsefinalen i EM for kvinner i Ungarn i 2004, med 10.000 mennesker på tribunene. Da kokte det bra!  

Fikk masse nyttig kompetanse 

Han er ikke i tvil om at rollen som toppdommer ga nyttig erfaring som kunne brukes i rollen som tillitsvalgt. Og motsatt.  

– På håndballbanen må du hele tiden holde hodet kaldt og ta raske – og ofte kontroversielle – beslutninger, du må lese spillet og hele tiden være årvåken for hva som skjer rundt deg. Som hovedtillitsvalgt i en industri som hele tiden svinger og er i omstillinger, handler det også om å ta viktige og riktige beslutninger, både i et kortsiktig og langsiktig perspektiv.  

Veien inn til AOF  

De siste årene som hovedtillitsvalgt, satt Øistein samtidig i styret i AOF Fredrikstad Moss. Da de skulle ansette en kompetanserådgiver med ansvar for Moss i 2007, så han en mulighet til å bytte beite.  

– Jeg ble spurt om jeg hadde noen salgserfaring. «Ja», svarte jeg. «Jeg har solgt lodd».  

Og han fikk jobben.  

– Men det var nok ikke på grunn av loddsalget, men at jeg hadde det nettverket og de kontaktene de var ute etter, sier han med et smil.  

Det som i utgangspunktet var et ett års vikariat, ble til fast stilling etter ni måneder. Siden har han blitt værende i huset, bortsett fra at han er blitt leid ut til LO et par ganger i forbindelse med valgkamp-prosjekter. 

Inn i ledergruppa 

I 2011 fikk Øistein det overordnede salgs- og markedsansvaret for AOF Østfolds sine produkter, og tok steget inn i ledergruppa.  

– Jeg koordinerer og leder et salgsteam på seks personer, som primært driver oppsøkende virksomhet og utesalg. Vi tilbyr utdanningsløp fram mot fagbrev, ledelsesopplæring og andre aktuelle fagskoletilbud – inklusiv basiskompetanse som en start på Y-veien.  

Han påpeker viktigheten av å være oppdatert på hva som skjer av endringer og omstillinger i arbeidslivet. Derfor er de tilstede som observatør på alle lokale LO-møter, samt på møter i næringsforeninger og andre aktuelle fora.  

– Oppsøkende virksomhet og utadrettet aktivitet er nøkkel til suksess i vår virksomhet. 

Målgruppen er voksne med fullført videregående skole eller relevant erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir spisskompetanse og er tilrettelagt slik at man kan kombinere utdanning og jobb, og AOF Østfold kan tilby opplæring både i egne klasserom og ute på bedriftene.  

– Kort fortalt, bidrar vi til at bedrifter får tilgang til god kompetanse og finansieringsmuligheter for å utvikle sine ansatte.  

God utvikling 

Øistein gleder seg over den gode posisjonen og renomméet AOF Østfold har fått som en kompetanseleverandør, og at de er en naturlig samarbeidspartner for stadig flere bedrifter som ønsker å investere i sine ansatte.  

– Vi har fått god drahjelp gjennom digital markedsføring, samt vår avtale med fylkeskommunen. Mange av våre kurs er fullfinansierte, som er en utrolig fin mulighet for næringslivet.  

Han trekker fram nedbemanningsprosessen hos Jøtul, i forbindelse med at ovn- og peisprodusenten flyttet deler av produksjonen til Polen i 2019, som et godt eksempel på et velfungerende samarbeid mellom arbeidsgiveren, fylkeskommunen og AOF Østfold. Mange av de rammede Jøtul-ansatte hadde hverken formell utdanning eller papirer på kompetanse og ferdigheter etter mange års arbeidserfaring i bedriften.  

– På kort tid hadde partene sammen lagt et fullverdig opplæringsløp på lufta, som resulterte i at over 50 ansatte satte seg på skolebenken for å ta fagbrev. I dag er du avhengig av et fagbrev om du skal være attraktiv på arbeidsmarkedet, understreker han.  

– Derfor er vår rolle i samfunnet viktigere enn noen gang!  

At Øistein er en ivrig vinsamler, forstår vi når hunden heter Chianti – oppkalt etter Italias mest kjente rødvin.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *