fbpx

Fagbrev i en alder av 54 år

Glenn har tatt teorien til fagbrevet hos AOF, og bestått med glans. 10. august gikk han opp til selve fagprøven som yrkessjåfør. Da vi så innlegget han la ut på Facebook tok vi kontakt og fikk laget et intervju, for dette synes vi er en rørende historie, men først …

Glenn sine egne ord på Facebook

Gjengitt med tillatelse fra Glenn Carlsen

Hva jeg tenker på? Jo, det er at jeg den alderen jeg er nå, fader i mæ klarte å ta fagbrevet! Hadde aldri trodd jeg skulle klare det, mtp at jeg har hatt konsentrasjonsproblemer sia barneskolen.

Først teorien, jeg synes det var vanskelig og tungt stoff, men læreren hadde trua på mæ noe jeg ikke hadde sjøl. Så kom dagen vi skulle ha prøva på Kalnes vgs. Hadde lasta ned ALT, trudde jeg, på laptopen, så dette skulle gå på skinner. Åpner opp prøva og der er det INGENTING av det jeg hadde lastet ned på laptopen, fant ikke så mye i bøkene heller, for jeg var så stressa.

Gikk vel bortimot 3 timer hvor jeg svetta som om jeg skulle ha sittet i en badstu, og ikke fikk skrevet ned en dritt. Men så prøvde jeg å tenke litt, (ja, jeg sa prøvde 😂😂), og fikk rabla ned en side eller no, og tenkte at dette ikke gikk veien, og hvis jeg ikke besto, så skulle jeg ikke ta den på nytt, for det orka jeg ikke.

Så kom dagen vi fikk en mail om resultatet, jeg regna med å få en 1’r, håpa på en 2’r, for da hadde jeg bestått. Fikk DÉT sjokket, for jeg fikk en 4’r!!!!

Når man han har hatt konsentrasjonsproblemer de lux opp igjennom årene, fra barneskolen av, så må man få lov til å vært litt stolt av seg sjøl, når man klarer å bestå både teori og praksis, uten å ha den minste peiling på bussmotorer, etc, i dette tilfelle.

Hadde 1 mnd på meg og få gått igjennom bussen på jobben, og fikk hjælp til det, men var vel ikke før de siste 5-6 dagene hvor jeg begynte å få dårlig tid og angst for at dette ikke skulle gå veien. Jeg hadde jo ALL verdens tid, trodde jeg, for når jeg skulle lese og skrive ned endel, samt lage en PowerPoint som jeg skulle vise fram, så måtte jeg plutselig sjekke tlf og meldinger som ramla inn. Og selvfølgelig måtte jeg også spille et par runder med Royal match, før jeg fortsatte med det jeg egentlig skulle gjøre.

Så da tar jeg og klapper meg sjøl på skuldra, for nå kan jeg kalle meg fagarbeider 👏👏👏

Glenns vei til fagbrevet

skrevet av Glenn Carlsen selv:

Som alle andre begynte jeg i 1.klasse. Ettersom jeg alltid har vært stor og kraftig ble jeg raskt et mobbeoffer og etter bare noen måneder ble jeg kaldt for bl.a. tjukken.

Dette holdt på hele barneskolen, og til og med maten min, ble jeg mobbet for. Der hadde jeg helt vanlig pålegg som gulost og saltpølse. Etter hvert ble de som mobbet meg, kalt inn til læreren og rektoren, men det hjalp ikke så mye, for etter noen uker, var det på`n igjen.

Helt siden 1.klasse og ut barneskolen i 6.klasse, var jeg stort sett ukonsentrert i timene, var et uromoment, og frøkna vår ba meg hele tiden om å være rolig, men det hjalp ikke så lenge av gangen, for jeg hadde «lopper» i blodet, som jeg ble fortalt flere ganger 😂😂

At jeg ikke ble sjekket for ADHD og ADD, det skjønner jeg ikke til dags dato, for jeg var ukonsentrert hjemme også. Mora mi ble ganske sinna og irritert rett som det var, for jeg var ikke flink til å sitte og gjøre lekser som de fleste gjorde, nemlig rolig og konsentrert. Neida, for om jeg hørte en knallbra sang, ja, da skulle jeg spille trommer med blyantene mine, og slo på bøker og bord, penal og alt som sto i nærheten av meg, for den sangen bar bare så knallbra!!! Så det ble mange sene kvelder på meg for å bli ferdig, og jeg var helt utkjørt dagen etter.

Det samme gjentok seg på ungdomsskolen, og der ble vi jo «døpt» når vi skulle begynne i 7.klasse, og gjett hvem som ble «døpt»? Joda, det var meg det, og noen flere fra andre skoler. Virker som om det sto i panna mi: Mobb meg!!! Men flytta til Råde og begynte der i 8.klasse, og der var det heller ikke bedre, noe jeg hadde håpet på. Der ble jeg kalt for «gælten» (hanngris).

Flyttet til Nygårdshaugen i Sarpsborg, når jeg skulle begynne på videregående, og begynte og sparke fotball, men selvfølgelig på feil lag. Der ble jeg kalt homo, fordi jeg hadde midtskill 😱 Det er ikke mulig, asså!!! Var 2-3 på laget som holdt på hele tiden, men det hjalp ikke noe selv om treneren snakket til dem, uten at jeg hadde sagt noe, for han så det sjøl.

Møte med AOF Østfold

Da jeg ble voksen startet jeg å jobbe innen transportyrket. En dag kom Jan Erik Kristiansen fra AOF Østfold til oss på jobben og spurte om noen ville ta fagbrevet? Da kunne vi få litt mer i lønn, hadde mer på cv`n, og kunne få andre jobber innen transportyrket, litt lettere, siden flere ville ha folk med fagbrev.

Jeg fikk beskjed om at siden jeg var såpass voksen og ikke hadde fullført videregående kunne jeg få teorien til fagbrevet GRATIS av fylkeskommunen. Jeg tenkte litt på det før jeg tok kontakt med ham igjen og sa jeg ville prøve meg. Samtidig fortalte jeg at jeg slet med konsentrasjonen min. Det gjorde ingenting, sa Jan Erik, som også fortalte at jeg kunne få litt ekstra hjelp og tilrettelegging om jeg trengte det.

Tilbake på skolebenken

Så kom den dagen jeg skulle på kurs. Jeg var litt nervøs, for jeg visste ikke hva jeg gikk til i det hele tatt. For jeg hadde hørt så mye om det fagbrevet, om at det var sååå vanskelig, mye tørt stoff, etc.

Etter at kurslæreren vår hadde holdt på litt og fortalt om selve kurset, hva vi skulle gjennom, etc, så hadde jeg ikke akkurat noe mindre nerver enn det jeg hadde før vi startet på kurset. Men han gjorde sitt beste for at vi skulle skjønne. Heldigvis var det en annen der også som spurte og lurte på noe hele tiden, så da slapp jeg og spørre sjøl om noe jeg synes virket dumt! Men læreren sa flere ganger at vi måtte ikke være redde for å spørre om noe, for ingenting var for dumt til å bli spurt om.

Så kom Covid …

Vi skulle holde på i 1 år, kurs en dag i uken, fra november/desember, og da landet ble stengt ned, etter 4-5 mnd, måtte vi ha hjemmeskole med læreren på videokonferanse (eller hva det heter 😂)

Nå går dette til hælvete, tenkte jeg, for jeg kommer aldri til å klare og følge med på dette hjemmefra.

Hver uke gikk vi gjennom det vi hadde fått i lekser, som vi måtte sende til læreren før fristen, slik at han fikk gått igjennom dette, før vi tok det i fellesskap.

Det gikk tregt, og jeg slet med å finne svar, spurte de andre, og kom til slutt gjennom leksene. Men, igjen så gjorde jeg masse andre ting under timen vi hadde på videokonferansene. Jeg mutet pc`n og slo av kamera, så de ikke hørte eller så meg, satt på musikk og tromma litt igjen. Og rett som det var duppet jeg av. Men jeg kom meg igjennom 🙂 og nå er jeg en stolt fagarbeider (yrkessjåfør) i en alder av 54 år.

Takk til Lærer, Terje Andersen

Må fortelle litt om kurslæreren også. Man kunne se at visste hva han snakket om, og at han var veldig fokusert under kurset, på at vi som kursdeltakere skulle klare dette. Han var positiv til det meste, og forklarte oss hele tiden om hva vi MÅTTE ha med, og hva vi måtte lese på, som var ekstra viktig til teoriprøva.

Uten hans hjelp og at han hadde trua på meg, så tror jeg ikke at jeg hadde klart dette, for han var flink og fikk hvertfall meg, til å få litt trua på meg sjøl.

Vi i AOF Østfold gratulerer og ønsker deg lykke til videre 🙂