fbpx

Boos utrolige comeback til livet

– Takk for tilliten!  

Boo Franzon har vært tilknyttet foto- og filmkursene ved Daghøyskolen i flere år, og har opparbeidet seg en spesiell status i gruppa og på skolen. Det siste året har han også fungert som elevenes tillitsvalgt. En rolle og tillit han setter svært stor pris på.  

– Ja, det er vel ikke akkurat tillit jeg har blitt møtt med tidligere i livet – naturlig nok med min historie. Derfor er dette enda nt ny, positiv opplevelse for meg. Jeg samler på positive opplevelser, sier han med et lunt smil.  

Boo hadde egentlig ikke tenkt å stille som kandidat, men ble anbefalt av flere til å gjøre det.  

– Som elevenes tillitsvalgt, har jeg møte- og talerett på styremøtene. Om det er noe elevene er misfornøyde med, eller har forslag til endringer, kan de komme til meg, så tar jeg det videre til styret.  

– Jeg er glad for at jeg tok utfordringen. Det har absolutt vært et interessant og lærerikt skoleår i tillitsvalgtrollen.  

Boos utrolige comeback 

Det er en avslappet 52-åring vi møter på Daghøyskolen. Nyklipt og sommerbrun. Kledd i olabukse og en grønn T-skjorte med påskriften og logoen «Back in the Ring». Back in the Ring er et nasjonalt tilbud som tilbyr fordypning i yoga rettet mot de som ønsker å gjøre et comeback i livet. De som har gått på en smell.  

Boo har definitivt gått på en smell i livet. Men først og fremst har han gjort et utrolig comeback!  

Langt liv med rus  

Boos tidlige historie er en lang og mørk fortelling om kriminalitet og dop. Allerede som 12-åring, begynte han å sniffe lim for å få en flukt fra en hverdag han ikke trivdes i. Derfra var veien kort til hasj. Han droppet ut av ungdomsskolen og flyttet fra Ålesund til faren sin i Oslo og ble en del av Østbane-miljøet.  

Vondt ble til mye, mye verre. Amfetamin. Kokain. Og etter hvert heroin. Alt handlet om å finansiere neste dose.  

I mange år var Boo yrkeskriminell, narkoman og på rømmen. Inntil han ble dømt til 18 måneder i fengsel. Under oppholdet skjedde det noe underlig, forteller han.  

– Det var noen kristne på besøk i fengselet og snakket om at Gud kunne sette oss fri fra rusavhengigheten. Jeg tenkte at det ikke skadet å prøve, så den kvelden satt jeg på cella og ba til en Gud jeg ikke trodde på. Jeg, som hadde drevet med okkultisme og hånet kristendom i alle år.  

Kort tid etterpå ble han løslatt, og har siden vært overbevist om at det faktisk finnes en Gud han kan be om hjelp.  

Har gjort mange forsøk 

Boo har gjort mange forsøk på å komme ut av rusen. Han har flere opphold på Evangeliesenteret og han har hatt hyre på misjonsskipet «Logos Hope» – med besøk i Afrika, Midtøsten og Sørøst-Asia. Selv om han har vært nykter, har rastløsheten og trangen etter action hele tiden presset på.  

Veien til Fredrikstad, startet egentlig med at han ble livstruende syk da båten befant seg i Kambodsja. Han blir fløyet til Bangkok, hvor han ble hasteoperert for tarmkreft. Deretter sendes han hjem til Norge og til Fredrikstad sykehus for oppfølging.  

Boo gikk på en ny smell, «bosatte» seg bak noen planker i St. Hansfjellet og var tilbake på kjøret.  

De gode kreftene 

Boo ga imidlertid aldri slipp på håpet og troen på et rusfritt liv, og gir Blå Kors i Fredrikstad mye av æren for at han klarte det. Han ble med i tilbudet «Steg-for-steg» og fikk en «tidgiver» som vandret stegene sammen med ham. 

 I tillegg har Kirkens Bymisjons «lønn som fortjent» vært en viktig arena på veien ut av rusen. Siden har han blant annet tatt to år med teologistudier, og han bruker nå sine erfaring og livskompetanse til å gi håp til andre.    

Boo trekker også raskt fram Daghøyskolen som en av de gode hjelperne som har vært avgjørende for sin livsendring. Han møtte som elev på fotokurset i november 2017, og har siden vært tilknyttet skolen gjennom foto – og videokursene.   

– Her møtte jeg fantastiske mennesker som så meg og møtte meg som den jeg var. Et herlig, inkluderende miljø jeg fant meg fort til rette i. I tillegg er det viktig for meg å ha daglige rutiner å forholde meg til. At jeg har noe å gå til, noe jeg kan glede meg til.  

– Jeg gleder meg over å fortsatt kunne være elev på Daghøyskolen!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *