Gjennom mange års ansettelse innen HR og rekruttering i Adecco, så Janne Solberg ofte kandidater med huller i CV-en som hindret dem i å komme inn på arbeidsmarkedet. Det trigget henne til å søke jobb som kompetanserådgiver hos AOF Østfold.
– Etter at jeg leste meg opp på AOFs rolle som kompetansetilbyder, så jeg at det fantes utrolig mange muligheter som kan hjelpe enkeltmennesker på veien videre. Samtidig så jeg store muligheter til å utvikle og utfordre meg selv og få masse ny kunnskap, i tillegg til at den erfaringen jeg hadde ville komme AOF Østfold til gode.
Janne Solberg startet i jobben i mai 2022, og har innsalg av fagbrevutdanning innen logistikk- og salgfag, samt Kompetansepluss som sine spesialområder.
– Med en rekke erfarne og dyktige kolleger rundt meg, kom jeg raskt inn i arbeidsoppgavene og kunne snart være operativ ute i felten. Jeg stortrives i møter med kunder, og er ute hos bedrifter så ofte som mulig for å fortelle om hva vi kan tilby av kompetansepåbygging. I tillegg stikker jeg gjerne innom kursdeltagerne for å hilse på.
– Det sies at jeg er sosialt anlagt, sier hun med et stort smil.
Hun påpeker at mange av kursene er statlig finansiert, og trekker spesielt fram Kompetansepluss som en unik anledning for bedrifter til å heve de grunnleggende ferdighetene til ansatte, som norsk skriftlig og muntlig, regning, datakunnskaper etc.
– Det gir en kjempemulighet til å øke trivsel og inkludering på arbeidsplassen. De ansatte føler at de blir satset på og verdsatt, og blir enda mer lojale og kompetente arbeidstakere. Dette gir bare gevinster for alle parter, og er noe av det jeg brennere etter å kunne formidle.
Mange tar seg ikke tid
Hun legger samtidig ikke skjul på at det ikke er en selvfølge å få booket møter med Østfold-bedrifter for en prat.
– Med tanke på at vi selger inn mulighetene for kompetanseheving som vil gjøre bedriften enda mer fremtidsrettet og konkurransedyktig, er jeg litt overrasket over at ikke alle tar seg tid til en prat. Mange av utdanningstilbudene er som sagt gratis, og vi kan tilrettelegge med opplæring på arbeidsplassen. Det forteller meg at vi må bli enda flinkere til å synliggjøre oss, slik at vi når inn med budskapet til alle.
– I Fredrikstad, hvor jeg naturlig nok har det største nettverket foreløpig, er de fleste imøtekomne, legger hun raskt til.
Kommer fra en idrettsfamilie
Janne er Kråkerøy-jente, og kommer fra en aktiv idrettsfamilie, hvor mye av fritiden alltid har vært viet trening og aktiviteter. Storebroren Sander Solberg har sin fortid som fotballspiller i henholdsvis FFK, Viking, Strømsgodset og Moss. I dag er han ansatt som hovedtrener for Gutter 17 i FFK.
Janne spilte selv både fotball og håndball som barn, men etter hvert fikk håndball førsteprioritet. Hun ble med på satsingen i Lisleby, der de beste spillerne fra de lokale klubbene var samlet.
– Var du god som håndballspiller?
– La meg si det slik: Mens Sander fikk landskamper, måtte jeg nøye meg med kretslagkamper!
Nevnes må også at Jannes samboer gjennom mange år er Lars Petter Brovold, som har vært profesjonell golfspiller. Han er nå salg- og markedsleder i Onsøy -, Huseby & Hankø- og Hvaler Golfklubb.
– Jo, det handler unektelig fortsatt mye om sport i familien. Vi er blant annet veldig FFK-patrioter og er fast inventar på hjemmekampene.
Ville ut i den store verden
Som ung, hadde imidlertid Janne fått nok av Fredrikstad, og ville ut i den store verden. Etter gjennomført allmennfaglig linje ved Frydenberg vgs., dro hun til Oslo og siktet seg inn på en karriere innen journalistikken.
– Drømmen var en dag å få jobb som journalist i en redaksjon på Manhattan i New York, sier hun – etterfulgt av en god latter.
Etter to år på Universitetet i Oslo (UiO), var planene å fortsette studiene i England. Men livet ville det annerledes.
– Jeg flyttet til London, men da det var et halvt år til studiestart tok jeg midlertidig jobb i resepsjonen i en frisørsalong. Men jeg ble så betatt av faget at jeg droppet journalistikken og startet i frisørlære.
Etter endt læretid, reiste hun tilbake til Norge, tok svennebrev og fikk jobb som frisør i Oslo. Kort tid senere, startet hun «Art Frisører» i Fredrikstad i desember 2001, sammen med en kusine.
Det ble totalt 13 år i faget.
– Jeg fikk en alvorlig nakkeprolaps som preget meg lenge i årene mens jeg jobbet som frisør og kursholder. Etter hvert følte jeg meg også litt mettet av denne bransjen, og følte at det var på tide å se seg om etter noe annet.
Fra Adecco til AOF Østfold
Neste stopp ble Adecco i august 2013. Her jobbet hun drøye seks år som HR- og kundekonsulent, og deretter nær tre år som avdelingsleder innen bygg og industri i Søndre Viken.
– Som leder, tilegnet jeg meg en helt ny kompetanse. Det siste året gjennomførte jeg også studie i digital markedsføring ved Høgskolen Kristiania, og fikk således erfaring i hvordan det var å sette seg på skolebenken i voksen alder.
I mai i fjor «landet» hun omsider hos AOF Østfold og fant seg raskt til rette i nye omgivelser.
– Ja, dette var litt som å komme «hjem». Her ble jeg svært godt tatt i mot av hyggelige og dyktige kolleger, og jeg stortrives med mine arbeidsoppgaver. Og med utsikt over Fredrikstad torg og over mot Kråkerøy fra kontoret, kan jeg jo ikke ha det bedre!