Studie- og kurstilbud    Fagskole 

Rehabilitering

Vil du styrke din faglige kompetanse og bidra til en bedre rehabiliteringsprosess for pasienter og brukere?

Fagskolestudiet i rehabilitering gir deg oppdatert kunnskap innen helse- og sosialsektoren, med vekt på et helhetlig brukerperspektiv og en tverrfaglig tilnærming. Du lærer hvordan du kan tilrettelegge og støtte mennesker i deres vei mot økt funksjonsevne og livskvalitet.

 
Fagskolestudiet er GRATIS og gir 60 studiepoeng.
Ofte stilte spørsmål Kontakt oss Gå til søknad

Fagskolestudiet i rehabilitering har som mål å utdanne dedikerte og reflekterte fagpersoner med en solid yrkesetisk forankring – mennesker som ser muligheter og tar initiativ! Du lærer å planlegge, organisere og iverksette skreddersydde tiltak i nært samarbeid med brukere og tjenesteytere, og blir en pådriver for positive endringer.

Studiet vektlegger yrkesrettet og praksisnær læring for å gi deg den nødvendige kunnskapen til å møte de komplekse utfordringene innen rehabiliteringsfeltet – enten det gjelder medisinsk eller sosial rehabilitering. Behovet for kompetanse er stort, og du vil stå sterkt rustet til å takle varierte og krevende arbeidsoppgaver.

Videre gir fagskolestudiet grunnlag for videre karriereutvikling, inkludert mulighet til å kvalifisere for opptak til høyere utdanning ved å sette studentene bedre i stand til å bestå en realkompetansevurdering for opptak ved høyskole som sykepleie, vernepleie eller andre helse- og sosialfag.

Hvem passer utdanning i rehabilitering for?

Fagskoleutdanningen rehabilitering passer for: helsefagarbeidere, helsesekretærer, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører eller barne- og ungdomsarbeidere, eller andre med lang relevant praksis (5 år eller mer) og spesielt for deg som vil kjenne på glede og stoltheten når du er pådriveren og motivatoren til:

  • Å få et annet menneske til å ta små eller store skritt mot å leve et mest mulig selvstendig liv etter å ha vært rammet av ulykke eller sykdom.
  • At et menneske som står i fare for å miste sin evne til å klare å bo i eget hjem tar initiativ til å opprettholde sine hverdagsfunksjoner og slippe å måtte flytte i institusjon.
  • At et annet menneske plutselig mestrer noe det ikke har klart tidligere.

NB! Ansatte med høyere helsefaglig utdanning kan også søke om studieplass, men må være oppmerksomme på at de studiepoengene de får ved å ta en fagskole ikke kan integreres med studiepoeng oppnådd ved høgskole eller universitet. Det er likevel mange med høyere utdanning som ønsker å studere ved en fagskole på grunn av den praktiske tilnærmingen til fagene.

Utdanningen vil være relevant for personer med etatsintern opplæring, som for eksempel NAV eller ulike profesjonsutdanninger.

Kursinnhold

Studiet består av fire teoriemner, ett praksisemne og ett fordypningsemne.  

  • Grunnelementer i helse- og sosialfagarbeidet 
  • Samfunnsfaglige emner 

En individuell emneoppgave. 
Innleveres og vurderes til bestått/ikke bestått.  

Studiepoeng: 10

Målgruppen for rehabilitering 

  • Funksjonshemming og funksjonsnedsettelse 
  • Deltakelse og likestilling 

En individuell emneoppgave.
Innleveres og vurderes til bestått/ikke bestått.

Studiepoeng: 10

 

  • Hva er rehabilitering? 
  • Lovverk 
  • Aktører og tiltak 
  • Organisering 

En individuell emneoppgave.
Innleveres og vurderes til bestått/ikke bestått. 

Studiepoeng: 10

  • Individuell prosess 
  • Brukerrollen og tjenesteyterrollen  
  • Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid rundt enkeltpersoner 
  • Individuell plan 

En individuell emneoppgave.
Innleveres og vurderes til bestått/ikke bestått. 

Studiepoeng: 10

Individuell Prosjekt-/praksisoppgave.  

Problemstillingen som er egenvalgt, skal godkjennes av faglærer. Innleveres 1 uke etter endt praksis og vurderes til bestått/ikke bestått.   

Det skal også innleveres 1 refleksjonsnotat i løpet av praksisperioden.

Studiepoeng: 10

Kandidaten skal innlevere en avslutningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Det skriftlige arbeidet vurderes med karakter. I tillegg skal studenten presentere oppgaven muntlig. Det skriftlige og muntlige arbeidet vurderes med samlet karakter.  

Innleveres Acampus. Individuelt 5000 ord +/- 10%. 

Studiepoeng:10

  • Det er krav om minimum 75 % tilstedeværelse i undervisning pr emne.

  • Etter endt gjennomføring og beståtte deloppgaver/krav får man et vitnemål på 60 studiepoeng.

Opptak

Fagskoler er høyere yrkesfaglig utdanning og primært beregnet på fagarbeidere eller assistenter med lang arbeidserfaring innen sektoren.

For opptak til ovennevnte fagskoleutdanning kreves dokumentert fullført og bestått yrkeskompetanse i ett av følgende yrkesfag, og skal dokumenteres med;

fagbrev i helsearbeiderfaget, omsorgsarbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, aktivitørfaget (ev. fullført og bestått treårig yrkesfaglig opplæring med vitnemål fra utdanning før Reform 94), vitnemål som helsesekretær eller hjelpepleier (ev. med tildelt tittel «offentlig godkjent hjelpepleier» fra utdanning før Reform 94).

Ev. dokumentasjon på autorisasjon i ovennevnte yrkesfag er også gyldig dokumentasjon på forkunnskaper.

Betinget opptak

Søkere som skal opp til praktisk prøve (fagprøve) i et av de ovenstående fagene innen 6 måneder etter studiestart kan også søke studieplass og kan tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen må studenten dokumentere at den praktiske prøven er bestått.

Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan søke opptak på grunnlag av tilsvarende relevant realkompetanse som det formelle opptakskravet.   

Realkompetanse er forkunnskaper/erfaringer du opparbeider på ulike arenaer gjennom livet, f.eks. jobb, skole og fritid. For at erfaringene skal anses som realkompetanse, må den være relevant for utdannelsen du ønsker å ta og må kunne dokumenteres. Den dokumenterte realkompetansen vurderes opp mot det formelle opptakskravet, jf. kompetansemål som er angitt i læreplan for relevante lærefag på nivå 4 i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR). 

For at realkompetansen skal kunne vurderes som likeverdig med det formelle opptakskravet må den samlede dokumenterte og relevante realkompetansen utgjøre minimum 5 år (8700 timer).

Les mer om opptak på bakgrunn av realkompetanse og hvordan realkompetanse vurderes. Les også om krav til dokumentasjonen.

Har du relevant høyere utdanning fra Norge/Norden kan du søke opptak på grunnlag av realkompetanse.  
Utdanning fra land utenfor Norden må være vurdert av NOKUT og vurderingen vedlegges dokumentasjonen på utdanningen (oversatt av autorisert translatør). 

Orientering 

Søkere som tas opp på grunnlag av realkompetanse vil etter gjennomført og bestått avsluttende eksamen ikke kunne søke autorisasjon innen helsefagene med grunnlag i vitnemål for bestått fagskoleutdanning.  

NB! Har du høgskoleutdanning fra tidligere er det viktig å være oppmerksom på at de studiepoengene du får ved å gjennomføre en fagskole ikke kan integreres med studiepoeng gitt ved en høgskole eller et universitet, da disse er på ulikt nivå. Likevel er det mange med høgskoleutdanning som velger å ta en fagskoleutdanning på bakgrunn av den praktiske tilnærmingen fagskoleutdanningene har til faget. 

Utdanning fra land utenfor Norden skal være vurdert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HKdir) eller NOKUT før den kan vurderes ved opptak til fagskoleutdanningen. Mer informasjon om godkjenning av utenlandsk utdanning finner du på HKdir nettside – her.

Krav til dokumentasjon: HKdir/NOKUT’s vurdering av utdanningen (godkjenningsvedtaket) vedlagt dokumentasjon av utdanningen oversatt av autorisert translatør.

Søkere med utdanning fra land utenfor Norden, som ikke har fått utdanningen godkjent av NOKUT eller som ikke har søkt utdanningen godkjent, kan også søke opptak på grunnlag av realkompetanse, med f.eks. å dokumentere lang og relevant arbeidserfaring. Se «Opptak på bakgrunn av realkompetanse».

Søkere med minoritetsspråklig bakgrunn og med utdanning fra land utenfor Norden som søker opptak på grunnlag av realkompetanse, må i tillegg dokumentere kunnskaper i norsk på minimum nivå B1 i alle delferdigheter (lytteforståelse, leseforståelse, skriftlig framstilling og muntlig kommunikasjon) jf. Europarådets referanserammeverk for språk. 

Du kan lese mer om bl.a. opptakskrav og krav til dokumentasjon på vår nettside om “Ofte stilte spørsmål om fagskoleutdanning”. 

Forkunnskaper dokumenteres med fagbrev, vitnemål, kompetansebevis, autorisasjon, kurs og andre tilbud hvor det fremkommer omfang og innhold i opplæringen og/eller arbeidsattest (bekreftelse på arbeidserfaring).   

Arbeidserfaring dokumenteres med utfyllende attest eller bekreftelse som angir start- og sluttidspunkt for arbeidsforholdet, stillingsprosent og/eller arbeidstimer i sum eller pr uke/måned, stillingsbetegnelse og beskrivelse av arbeidet som er utført. Dokumentet må være undertegnet av bemyndiget person i bedriften/virksomheten og må være utstedt med virksomhetens logo eller stempel.  

CV og arbeidskontrakt godkjennes ikke som dokumentasjon på forkunnskaper. 

Dersom du ikke kan dokumentere deler av dine opparbeidede forkunnskaper og når slik dokumentasjon ikke kan framskaffes f.eks. pga. krig eller lignende, kan det legges til rette for synliggjøring av dine forkunnskaper ved gjennomføring av en fagtest. Du må da sende oss en melding på Studentweb om dette, ev. en e-post til fagskole@aofostfold.no.

Det er rullerende opptak til studiet. Vi vurderer søknadene fortløpende og søkere som oppfyller opptakskravet blir rangert ut fra tidspunktet søkeren er vurdert kvalifisert. Hovedopptaket til utdanningen gjøres etter søknadsfristen. Etter hovedopptaket gjøres fortløpende opptak frem til studiestart, så langt det er ledige plasser.

Politiattest

Studiet krever politiattest. Les mer om politiattest her.

I alle fagskoleutdanninger med krav om politiattest vil det også foretas en løpende skikkethetsvurdering av studentene.

Undervisningsinformasjon

Studiet legger vekt på arbeidsformer som fordrer aktiv deltakelse fra studentene. Den sentrale teorien må derfor være nær knyttet til studentenes egne erfaringer og problemstillinger fra praksisfeltet og til utfordringene de daglig står overfor i sin yrkesutøvelse. Arbeidsformene skal være med på å støtte studentenes egne initiativ, og må tilrettelegges slik at studentene utvikler evne til samarbeid og økt forståelse og respekt for andres fagfelt. Videre skal arbeidsformene som benyttes bidra til å styrke studentenes motivasjon for egen fagskoleutdanning, samt bidra til at studentene opplever nytte og gjensidighet gjennom faglig samarbeid. 

I studiet legges det vekt på vekselvirkningen mellom teoretiske studier og praksisstudier, slik at det gjensidige avhengighetsforholdet mellom disse kunnskapstypene blir synlig for studentene. 

Et viktig pedagogisk prinsipp gjennom hele studiet er at studentene har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten viser initiativ, tar ansvar for et felles læringsmiljø, og aktivt oppsøker læringssituasjoner og læringsarenaer. Fagansvarlig sin rolle blir i større grad å tilrettelegge for læring og støtte/veilede studentene i læreprosessen. Ansvar for egen læring stiller krav til studenten om bevissthet i forhold til læreprosesser og egne læringsbehov. Det er ikke synonymt med selvstudium. Ansvar for egen læring som pedagogisk prinsipp innebærer i langt større grad aktiv samhandling med andre aktører i læringsmiljøet for å kunne hente ut og nyttiggjøre seg læringspotensialet.

Studentene gis tilgang til AOF Østfolds læringsplattform Acampus, som er en digital læringsplattform. Denne plattformen, som er basert på Moodle, benyttes av mange utdanningsinstitusjoner i Norge, og er et webbasert system for kommunikasjon og fleksibel læring. Opplæring vil gis studentene i emne 1, og danne grunnlag for den videre bruken av Acampus gjennom hele studiet.  

Acampus er et enkelt og oversiktlig kommunikasjons- og oppfølgingsverktøy. Her vil faglærer legge ut undervisningsplaner, semesteroversikt, fagstoff, arbeidsoppgaver og henvisninger til aktuelle lenker. I tillegg vil studentene levere alle sine obligatoriske arbeidskrav her. Faglærer benytter plattformen til å kommentere, gi tilbakemeldinger og veiledning underveis – samt å sette karakter. Gjennom denne kommunikasjonen blir studenten veiledet og bevisstgjort i å ta i bruk kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i arbeid mot å oppnå overordnet læringsutbytte. I tillegg får alle studenter tilgang til eget kurs i studieteknikk utviklet av studieforbundet AOF. Læringsplattformen gjør det også enkelt for studentene å opprettholde kontakt med administrasjon, faglærer og medstudenter, og er et viktig verktøy for å sikre studentenes medvirkning i undervisningen. Plattformen er en integrert del i skolens kvalitetssikringssystem. 

For studenter som deltar i virtuelt klasserom vil undervisningen foregå via læringsplattformen.

Om vår fagskole

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning. Utdanningene er godt tilpasset arbeidslivets behov og er både yrkesrettede og praksisrelaterte. AOF Østlandet har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir kompetanse som kan tas i bruk direkte og er tilrettelagt slik at du kan kombinere studier og jobb.

Fagskoleutdanninger går over et halvt til to år og gir studiepoeng og vitnemål ved fullført utdanningsløp. En fagskoleutdanning på 60 studiepoeng gir gradsbetegnelsen «fagskolegrad».

Studieinfo

Studieid: 804019

Tidsrom: august 2025 – juni 2027

Oppstart: 21.08.25

Undervisning:
1 kveld pr. uke (torsdag)
kl. 17:30 – 21:00 

Gå til søknad Kontakt oss