Kokkfaget, Moss- kursid: 600045
Vg3 kokkfaget handler om valg av råvarer og tilberedning av mat og måltider i tråd med lokale, samiske, norske og internasjonale mattradisjoner og trender. Faget handler videre om planlegging av menyer etter sesong, anledning og kunders forventninger, grunnleggende tilberedningsmetoder og sensorikk. Vg3 kokkfaget skal bidra til å fremme mat- og drikkeglede, lokale spesialiteter og forvaltning av matkulturer og tradisjoner. Faget skal også bidra til å utvikle selvstendige, samarbeidende og omstillingsdyktige fagarbeidere i et arbeidsliv i endring.
Fagbrev som kokk gir fordeler for både deg og bedriften!
- Du styrker din rolle på arbeidsplassen.
- Du får et håndfast bevis på din kompetanse.
- Fagbrev skaper trygghet for deg og for din arbeidsgiver.
- Med fagbrev står du sterkere i omstillingsprosesser.
- Du kan få mer ansvar på arbeidsplassen.
- Du stiller sterkere på arbeidsmarkedet.
- I mange tilfeller medfører fagbrev høyere lønn.
Bærekraft i praksis i for kokker.
Ettersom du allerede har lang erfaring i ditt fagområde, vil mye av undervisningen være kjent for deg. Samtidig vil du få bedre innsikt og forståelse for fagterminologien i ditt fag.
Dette fagkurset i kokkefaget skal forberede deg til den teoretiske eksamen som privatist og har tre kjerneelementer:
Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om råvarebehandling og trygg produksjon og om å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kjerneelementet handler også om lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.
Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og øke lønnsomheten. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnyttelse og om bransjens påvirkning på miljøet gjennom valg av råvarer. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.
Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.
Opptakskrav
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men på kurs finansiert av fylkeskommunen må du ha 4 års praksis fra yrket.
Språknivået til deltakeren bør tilsvare B1 nivå, eller høyere.
Praktisk informasjon
Teoretisk prøve
Du melder deg opp til den teoretiske prøven på privatistportalen.
Høst
Fra 1. september kl. 00:00 til 15. september kl. 23:55
Vår
Fra 15. januar kl. 00:00 til 1. februar kl. 23:55
Praktisk prøve:
Kandidaten melder seg selv opp til den praktiske prøven på hjemmesiden til fylkeskommunen i det fylket du har registrert bostedsadresse. Du kan melde deg opp når du har bestått den teoretiske prøven og kan dokumentere 5 års relevant praksis i faget. (8700 timer)
Prøveavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.
Fagbrev på jobb er en opplæringsordning der voksne arbeidstakere kan gjennomføre opplæring i bedriften de er ansatt der målet er fag- eller svennebrev. Før ordningen kan starte må kandidaten dokumentere arbeid i det aktuelle lærefaget i minimum 1 år i en 80-100% stilling. Kandidaten må bestå en skriftlig eksamen og gjennomføre en fag- eller svenneprøve, begge på norsk.
Alle lærefag er aktuelle for opplæringsordningen fagbrev på jobb.
Ta kontakt med kursansvarlig hvis du ønsker ytterligere informasjon.
- Fagbrev-kurset er godkjent for søknad om lån og stipend i Lånekassen. Søknaden finner du her.
Mulighet for avdragsfaktura: AOF tilbyr deltakere som ikke mottar lån fra Lånekassen mulighet for avdragsfaktura. - Er du medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. Enkelte forbund har egne stipendordninger. Vi anbefaler at du kontakter ditt forbund for hvilke ordninger de tilbyr.
- Kan du dokumentere minimum 7000 timer relevant praksis i faget og har folkeregistrert adresse i Østfold eller Akershus, kan du søke om å få utdanningen finansiert. Timetallet tilsvarer 4 år i 100% stilling.
NB! Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!
For at vi skal kunne søke utdanningen finansiert for deg må du:
- dokumentere minimum 7000 timer relevant praksis i faget ved oppstart. (Timetallet tilsvarer 4 år i 100% stilling.)
Utdanningen er finansiert av Østfold fylkeskommune eller Akershus fylkeskommune.
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.
For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
- Fem års praksis i faget (fem og et halvt år i enkelte fag).
- Bestått en teoretisk Vg3 eksamen.
Voksne som ønsker å melde seg opp til selve fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!
Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg. Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.
Dette passer for deres ansatte som er voksne og har jobbet lenge innenfor et fag.
Opplæring i bedrift (Dokumentasjonsordning (tiden varierer))
Varighet: Krav til minst 5 års praksis
- Dokumentasjonsordning, som betyr at du ikke får opplæring.
- Målgruppen er voksne som har jobbet lenge innenfor et fag.
- Du må ha relevant og allsidig arbeidserfaring i et lærefag.
- Kreves minimum fem års allsidig praksis i faget, altså bred arbeidserfaring.
- Du som arbeidsgiver må dokumentere relevant praksis i faget for aktuell kandidat. Vi som kursarrangør har utarbeidet maler til dette som kan fås på forespørsel, denne ivaretar punktene nevnt nedenfor.
- Dokumentasjon av praksis
- Dokumentasjonen er ofte attester fra arbeidsgivere, eller dokumentasjon på tidligere relevant skolegang.
- Attestene skal bekrefte kompetansen din, og må inneholde:
- startdato og ev. sluttdato
- stillingsprosent, ev. antall timer
- stillingsbeskrivelse
- beskrivelse av arbeidsoppgaver som er relevant for faget
- dokument med bedriftslogo og/eller bedriftstempel
- underskrift av arbeidsgiver
- CV, timelister, lønnsslipper og arbeidsavtaler er ikke godkjent dokumentasjon.
- Du som arbeidsgiver må dokumentere relevant praksis i faget for aktuell kandidat. Vi som kursarrangør har utarbeidet maler til dette som kan fås på forespørsel, denne ivaretar punktene nevnt nedenfor.
- Kreves også bestått skriftlig eksamen i lærefaget, ikke fellesfag.
- AOF Østlandet sørger for denne undervisningen som fører frem til skriftlig eksamen i lærefaget. Denne må være bestått før kandidaten kan melde seg opp til avsluttende praktisk prøve. (fagprøve)
Praksisen må dokumenteres og godkjennes av fylket ditt. Du kan få redusert tiden du må jobbe gjennom realkompetansevurdering eller godskriving av praksis. Dette gjelder for eksempel dersom du har relevant skolegang, altså videregående.
Kursinfo
Kursid: 600045
Kurssted
Moss
Tidsrom
07.10.25 – 26.05.26
Kl: 17:00 – 21:00
Pris
Gratis (Se finansiering)
Jan-Erik Kristiansen
jan-erik.kristiansen@aofostfold.no
69 13 04 10 / 97 51 93 45