– Her på språkcafeen kan vi glemme frykt og bekymringer og bare slappe av, være kreative og ha det gøy sammen og trene på norsk språk, sier Aleksandr (63), Juliia (31) og Kira (21). Alle tre har flyktet fra krigen i Ukraina, og ankom Norge i løpet av våren i fjor.
Torsdag var de representert med sin keramikk-kunst på salgsutstilling i AOF Daghøyskolens lokaler, hvor inntektene uavkortet skal gå til et humanitært prosjekt i hjemlandet.
Aleksandr er utdannet mekanisk ingeniør, og hadde aldri jobbet med leire før han kom til Norge. Nå skaper han kunstverk på løpende bånd, og drømmer om å bli kunstner på heltid.
– Jeg hadde aldri trodd at leire kunne være så spennende, sier han.
Juliia underviste blant annet i keramikk og maling i Ukraina, mens Kira var i gang med å studere kunst da russerne gikk til krig mot landet.
– Dette elsker vi å jobbe med, og vi er veldig glade for at vi har fått denne muligheten her i språkcafeen. I tillegg er det veldig avslappende, og vi lærer litt norsk samtidig, sier jentene.
Kjærlighet og takknemlighet
Keramikk-kurset er ledet av Fredrikstad-kunstner Marie Andreassen. Hun gleder seg stort både over den gode oppslutningen og den kreativiteten elevene viser, og sier hun er rørt av den takknemligheten og kjærligheten hun møter i gruppa.
– Etter to år med korona og avstand, er det fantastisk å kunne motta så mange klemmer og så mye varme. Det gir meg både energi og lykke.
Andreassen var i sin tid med på å etablere Daghøyskolen i Fredrikstad, og jobbet selv som lærer her i mange år. Selv om hun har trådt inn i pensjonistenes rekker, var hun aldri i tvil om hun skulle stille opp da forespørselen kom.
– Jeg sitter daglig trygt og godt i egen stue og ser grusomheter fra Ukraina som berører meg veldig – så dette brenner jeg virkelig for!
Fortsetter på humanitær basis
AOF Daghøyskolen har arrangert språkcafeen for ukrainske flykninger tre og fire ganger på kveldstid ukentlig siden sensommeren i fjor, og som har blitt en viktig møteplass for inkludering og forståelse av det norske samfunnet for deltagerne. Her er både voksne og barn sammen om å bruke sin kreativitet gjennom ulik kunstnerisk utfoldelse.
Tiltaket ble etablert som følge av prosjektmidler fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet), med varighet ut 2022, og har deltagere fra Fredrikstad og Sarpsborg. På grunn av den store oppslutningen og de gode resultatene denne møteplassen har gitt, har AOF Østfold valgt å opprettholde tilbudet med egne midler inntil videre, og takker samtidig for det gode samarbeidet med kommunene og andre i frivilligheten.
– Dette er ren idealisme fra vår side og i tråd med våre grunnleggende verdier som organisasjon, og vi kunne derfor ikke legge ned en så vellykket møteplass. Det er fantastisk å se hvordan deltagerne engasjerer seg og blomstrer, og samtidig får trent på norsk språk og samfunnsforståelse. Bedre integrering enn dette blir det ikke, sier AOF Østfolds daglige leder og fagskolerektor Christian Skyum.
«Lykkeland» har gitt over 15.000 kroner i inntekter
Marie Andreassen hadde akkurat blitt ferdig med sitt fargerike akvarellmaleri «Lykkeland», da hun så en nyhetssending om all nøden i Ukraina. Da bestemte hun seg for å donere det til innsamlingsprosjektet til de ukrainske deltagerne på språkcafeen. I skrivende stund, har det innbrakt over 15.000 kroner.
– Jeg tok bilde av maleriet og la det ut på Facebook og fikk straks 100 «likes». Først tenkte jeg at om de ga 50 kroner hver, ville det bli en god sum til prosjektet vårt.
I stedet bestemte hun seg for å lodde det ut for 50 kroner loddet.
– Det begynte umiddelbart å tikke inn penger på vipps, og i løpet av den første dagen hadde jeg solgt for 5.000 kroner. Nå har vi passert 15.000. Trekningen er 30. januar, og tenk om vi når 20.000 kroner!
Marie kan fortelle at også salgsutstillingen ga gode inntekter til prosjektet. Men det er fortsatt en del keramikkarbeider som ikke er solgt, og dersom noen ønsker å bidra til innsamlingen gjennom å kjøpe et eller flere produkter, kan man ta kontakt med Daghøyskolen.
—
Ønskes mer informasjon; ta gjerne kontakt med Christian Skyum på telefon: 913 36 525