fbpx

Studiepoeng i høyere yrkefagelig utdanning 


Er studiepoeng i fagskoleutdanning/høyere yrkesfaglig utdanning det samme som studiepoeng i høgskoleutdanning?

Nei, studiepoeng i høyere yrkesfaglig utdanning er på et lavere nivå enn ved en høgskole eller et universitet. Dette framkommer av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR). Studiepoengene oppnådd ved en fagskoleutdanning kan derfor ikke integreres med studiepoeng gitt ved en høgskole/universitet. Likevel er det mange med høgskoleutdanning som velger å ta en fagskoleutdanning på bakgrunn av den praktiske tilnærmingen fagskoleutdanningene har til faget.


Kan fagskoleutdanningen brukes som en del av en høyere utdanning?

Nei, men dersom du har generell studiekompetanse og ønsker å søke deg til høgskole/universitet, vil du få 2 tilleggspoeng ved gjennomført 60 studiepoeng ved Høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole).  
Ved fullført fagskoleutdanning av to års varighet (120 studiepoeng – høyere fagskolegrad) oppnår man generell studiekompetanse og kan søke seg videre til universitet eller høgskole uten å ha bestått fagene som inngår i generell studiekompetansefagene. Dersom du søker deg til høgskole-/universitetsstudier med spesielle opptakskrav, må du likevel dokumentere og tilfredsstille det spesielle opptakskravet. Spesielle opptakskrav kan være at du har tatt bestemte fag, at du har en bestemt karakter eller at du har bestått en opptaksprøve. Et eksempel til utdanning der det er spesielle opptakskrav er opptak til sykepleierutdanningen hvor det må dokumenteres gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer, generelt studiekompetansefag) og gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i matematikk (224 timer, generelt studiekompetansefag). 
 
Våre fagskoleutdanninger er på 30-60 studiepoeng, og gjennomføres som deltidsstudier over ett til to år. Ved å ta 60 studiepoengs studie hos oss vil du oppnå å få 2 tilleggspoeng.

Du kan ikke benytte de 60 studiepoengene fra fagskoleutdanningen inn i en bachelorgrad. 

Les mer OFTE STILTE SPØRSMÅL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *