Psykisk helsearbeid med fordypning i barn og unges psykiske helse
Fagskoleutdanningen er GRATIS og gir 60 studiepoeng. Nettsamlinger i sanntid, kveld.
Fagskoleutdanningen er GRATIS og gir 60 studiepoeng. Nettsamlinger i sanntid, kveld.
Jobber du med barn og unge og opplever at du noen ganger står ovenfor situasjoner der du mistenker at barnet eller ungdommen sliter psykisk?
Opplever du at du i slike situasjoner skulle hatt mer kunnskap om hva du skal se etter? Og når du møter barn som sliter, skulle du ønske at du hadde mer kunnskap om hvordan du skal forebygge at et barn eller en ungdom utvikler et psykisk helseproblem og faller utenfor?
På et hvert tidspunkt har rundt 15 – 20 % av barn og unge i Norge psykiske vansker med så mange symptomer at dette går ut over trivsel, læring, daglige gjøremål og samvær med andre. Omkring 8 % av barn og unge i Norge har en diagnostiserbar psykisk lidelse.
Oppveksten og problemer i barndommen henger tett sammen med psykiske problemer i voksen alder. Uten hjelp for sine psykiske helseproblemer er det stor sannsynlighet for at dette får konsekvenser for fullføring av skolegang og deltakelse i arbeidsliv.
For barn og ungdom som har psykiske helseplager, er det av stor betydning at ansatte i barnehage og skole kan noe om denne tematikken og vet hvilke risikofaktorer de bør se etter, og hvor man kan søke hjelp ved behov. For å forebygge og sette inn tiltak mot dette problemet kreves kunnskap og ekspertise på feltet både i skolen og barnehagen.
Fagskoleutdanningen psykisk helsearbeid med fordypning i barn og unges psykiske helse passer for deg som er: helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere, portører, ambulansearbeidere, helsesekretærer, barne- og ungdomsarbeidere, aktivitører. Søkere kan også tas inn på bakgrunn av relevant realkompetanse.
NB! Ansatte med høyere helsefaglig utdanning kan også søke om studieplass, men må være oppmerksomme på at de studiepoengene de får ved å ta en fagskole ikke kan integreres med studiepoeng oppnådd ved høgskole eller universitet. Det er likevel mange med høyere utdanning som ønsker å studere ved en fagskole på grunn av den praktiske tilnærmingen til fagene.
Utdanningen består av 4 teorimoduler og 1 fordypningsmodul. I tillegg kommer praksis.
Arbeidskrav
Emne 1 – 4: I hvert emne skrives det en emneoppgave som vurderes til bestått/ikke bestått.
Dette emne tar blant annet for seg:
Dette emne tar blant annet for seg:
Dette emne tar blant annet for seg:
Dette emne tar blant annet for seg:
Dette er fordypingsmodulen. Her skal studenten gjennomføre en obligatorisk skriftlig fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Emne for fordypningsoppgaven skal være praksisrettet og knyttet til eget arbeidssted eller en av praksisplassene. Ett eller flere temaer i utdanningens moduler skal inngå i emnet. Studentene skal gjennom fordypningsoppgaven vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.
Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i fordypningsoppgaven.
Praksis er en obligatorisk del av utdanningen og er viktig for å oppnå videreutdanningens målsetting. Det er viktig at praksisplassen er relevant for fagskoleutdannings innhold. Praksistiden vil til sammen utgjøre 350 timer (inkl. veiledning fra fagskolen) og gjennomføres parallelt med undervisning i emne 3 og 4. Praksis er satt til 10 uker, som kan tilrettelegges over 15 uker ved behov for at læringsutbyttene skal kunne oppnås.
Praksis kan avvikles på eget arbeidssted så sant arbeidsoppgaver og valgt problemstilling samstemmer med målene i studieplanen.
Den gjennomførte praksisen avsluttes med en praksisrapport/prosjektoppgave.
For opptak til ovennevnte fagskoleutdanning kreves dokumentert fullført og bestått yrkeskompetanse i ett av følgende yrkesfag, og skal dokumenteres med;
fagbrev i helsearbeiderfaget, omsorgsarbeider, portørfaget, ambulansearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, aktivitørfaget (ev. fullført og bestått treårig yrkesfaglig opplæring med vitnemål fra utdanning før Reform 94), vitnemål som helsesekretær eller hjelpepleier (ev. med tildelt tittel «offentlig godkjent hjelpepleier» fra utdanning før Reform 94).
Ev. dokumentasjon på autorisasjon i ovennevnte yrkesfag er også gyldig dokumentasjon på forkunnskaper.
Søkere som skal opp til praktisk prøve (fagprøve) i et av de ovenstående fagene innen 6 måneder etter studiestart kan også søke studieplass og kan tas inn på betinget opptak. For å beholde studieplassen må studenten dokumentere at den praktiske prøven er bestått.
Søkere med minoritetsspråklig bakgrunn, fra land utenfor Norden og som tas opp til studiet på grunnlag av realkompetanse, må i tillegg dokumentere kunnskaper i norsk på minimum nivå B1 i alle delferdigheter jf. Europarådets referanserammeverk for språk.
Det er rullende opptak til utdanningen. Dette betyr at det kan søkes på skolens utdanninger helt frem til studiestart, så fremt det er ledige studieplasser. Mottatte søknader blir vurdert fortløpende. Alle søkere som tilfredsstiller ett av opptakskravene, enten de tilfredsstiller det formelle opptakskravet, betinget opptakskrav eller har likeverdig realkompetanse, prioriteres søknadene ut fra tidspunktet søkeren har dokumentert å tilfredsstille ett av opptakskravene. For å sikre seg studieplass, er det viktig at dokumentasjon på forkunnskaper jf. opptakskravet vedlegges søknaden når du søker studieplass eller lastes opp til «min side» snarest etter at søknad er sendt.
Kursvarighet: Utdanningen er NOKUT godkjent og tilbys som deltidsstudium fra august 24 til juni 26. Det tilsvarer en normert studietid på 1 år.
Tilstedeværelse: Det er tilstedeværelsesplikt og krav om minimum 75% tilstedeværelse pr. emne.
Vitnemål: Etter endt gjennomføring og beståtte deloppgaver/krav så vil man få et vitnemål på 60 studiepoeng.
Kurspris: Utdanningen er finansiert gjennom statlige midler.
Politiattest: Utdanningen krever politiattest.
Søknadene blir behandlet i den rekkefølgen de kommer inn. For å sikre deg en studieplass kan det være lurt å søke så fort som mulig. Vi gleder oss til å se deg!
NB! I søknadsskjemaet står det at påmeldingen er bindende. Hver enkelt søknad blir gjennomgått og de som kvalifiserer vil få tilbud om studieplass. Først når du har takket ja til studieplass er påmeldingen/søknaden bindende.
Undervisningen foregår i sin helhet i digitalt klasserom på nett.
1 kveld pr uke, onsdager.
Kl. 17.30 – 21.00, undervisningen skjer i sanntid.
Studentene har praktisk erfaring innen egne fagområder. Denne gir anledning til å legge til rette for erfaringsbaserte læringsformer. Utdanningen legger derfor vekt på arbeidsformer som fordrer aktiv deltakelse fra studentene, og skal være nært til studentenes egne erfaringer og problemstillinger fra praksisfeltet, utfordringene i arbeidslivet og sentral teori. Arbeidsformene skal være med på å støtte studentenes egne initiativ, og tilrettelegges slik at studentene utvikler evne til samarbeid, kommunikasjon og praktisk yrkesutøvelse, samt økt forståelse og respekt for andres fagfelt. Videre skal arbeidsformene som benyttes bidra til å styrke studentenes motivasjon for egen videreutdanning, samt bidra til at studentene opplever nytte og gjensidighet gjennom faglig samarbeid. Fagskoleutdanningen bygger på grunnutdanning fra videregående opplæring for helse- og sosialpersonell. I studiet legges det vekt på vekselvirkning mellom teoretiske studier og praksisstudier for å synliggjøre det gjensidige avhengighetsforholdet mellom disse kunnskapstypene. Variasjon i valg av læringsmetoder er nødvendig for å oppnå en helhetlig kompetanse som omfatter både kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.
Et viktig pedagogisk prinsipp gjennom hele studiet er at studentene har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten viser initiativ, tar ansvar for et felles læringsmiljø, og aktivt oppsøker læringssituasjoner og læringsarenaer. Fagansvarlig sin rolle blir i større grad å tilrettelegge for læring og støtte/veilede studentene i læreprosessen. Ansvar for egen læring stiller krav til studenten om bevissthet i forhold til læreprosesser og egne læringsbehov. Det er ikke synonymt med selvstudium. Ansvar for egen læring som pedagogisk prinsipp innebærer i langt større grad aktiv samhandling med andre aktører i læringsmiljøet for å kunne hente ut og nyttiggjøre seg læringspotensialet.
Som et supplement til tradisjonell klasseromsundervisning vil studentene gis tilgang til å kunne benytte Acampus som en læringsplattform. Studentene vil få tilgang til og tilbud om opplæring i Acampus. Acampus er et enkelt og oversiktlig kommunikasjons- og oppfølgingsverktøy. På Acampus vil faglærer legge ut timeplaner, semesteroversikt, fagstoff, arbeidsoppgaver og henvisninger til aktuelle lenker. Acampus gjør det også enkelt for studentene å opprettholde kontakt med administrasjon, faglærer og medstudenter.
Utdanning fra land utenfor Norden må være vurdert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse eller NOKUT. Vurderingen vedlegges sammen med dokumentasjonen på utdanningen (oversatt av autorisert translatør). Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må i tillegg dokumentere å tilfredsstille språkkravet.
CV godkjennes ikke som dokumentasjon på forkunnskaper.
Krav til dokumentasjon:
relevant fag-/svennebrev el. vitnemål i yrkesfag.
Realkompetanse er forkunnskaper du opparbeider gjennom formell, ikke-formell og uformell læring. Realkompetansen må kunne vurderes som likeverdig med det formelle opptakskravet for at du skal kvalifisere til utdanningen.
Krav til dokumentasjonen:
Kurs ID:
Kurssted
Virtuelt klasserom på nett.
Oppstart – Gjennomføring
Ny oppstartdato kommer.
Meld din interesse
Du kan trykke på «kontakt oss» og fylle ut kontaktskjema, velg utdanning i nedtrekks menyen, «hva ønsker du mer informasjon om.»
Pris
GRATIS
Kontakt
Turid Alice Andresen
turid.andresen@aof.no
69 13 04 10 / 993 98 247
En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning. Utdanningene er godt tilpasset arbeidslivets behov og er både yrkesrettede og praksisrelaterte. AOF Østfold har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir kompetanse som kan tas i bruk direkte og er tilrettelagt slik at du kan kombinere studier og jobb.
Fagskoleutdanninger går over et halvt til to år og gir studiepoeng og vitnemål ved fullført utdanningsløp. En fagskoleutdanning på 60 studiepoeng gir gradsbetegnelsen «fagskolegrad».