Kjemiprosessfaget, kursid: 504682
Fagbrev
Teori til fagprøven utdanning i kjemiprosessfaget er beregnet på deg som har lang erfaring (4 år eller mer) med styring og overvåking av produksjon i prosessindustrien samt rensing av drikkevann, avløpsvann og prosessvann. kjemikalier av forskjellige faregrader og aggregattilstander, ekstremt lave og høye temperaturer og trykk samt utstyr med store dimensjoner.
Med fagbrev får du tverrfaglig yrkeskompetanse gode og sunne arbeidsforhold.
Fagbrev-kurset passer også for deg som har tegnet kontrakt om «Fagbrev på jobb» og som må avlegge og bestå skriftlig sentralt gitt eksamen i faget på Vg3 nivå før oppmelding til den praktiske prøven (fagprøven) kan skje.
Hvorfor velge fagbrev i kjemiprosessfaget?
At ansatte har fagbrev styrker bedriftens mulighet til å vinne anbud. At bedriften vinner anbudskonkurranser og får inn jobber er igjen viktig for å sikre arbeidsplasser. Med fagbrev vil du være en viktig bidragsyter inn i dette arbeidet.
Videre gir et fagbrev følgende fordeler for deg
- Du styrker din rolle på arbeidsplassen.
- Du får et håndfast bevis på din kompetanse.
- Fagbrev skaper trygghet for deg og for din arbeidsgiver.
- Med fagbrev står du sterkere i omstillingsprosesser.
- Du kan få mer ansvar på arbeidsplassen.
- Du stiller sterkere på arbeidsmarkedet.
- I mange tilfeller medfører fagbrev høyere lønn.
Utdanningen kjemiprosessfaget tar for seg
Ettersom du allerede har lang erfaring i ditt fagområde, vil mye av undervisningen være kjent for deg. Samtidig vil du få bedre innsikt og forståelse for fagterminologien i ditt fag.
Forbered deg til den teoretiske eksamen
Dette fagkurset skal forberede deg til den teoretiske eksamen som privatist og har fire kjerneelementer:
- Helse, miljø og sikkerhet: Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å beskytte seg selv og andre mot skader, unngå helsemessige belastninger i form av slitasje og sykdom, og forstå viktigheten av systematisk sikkerhetsarbeid for å ivareta person- og prosessikkerhet. Det handler også om å håndtere maskiner og prosessutstyr på en trygg måte, beskytte indre og ytre miljø, kildesortere og resirkulere materialer.
- Prosessteknologi: Kjerneelementet prosessteknologi handler om trygg drift av prosessanlegg og tilhørende produksjonsprosesser og om råvarer, maskiner og prosedyrer. Det handler om å optimalisere arbeid ved bruk av datastyrte styringsverktøy og å ta i bruk ny og tilgjengelig teknologi. Videre handler det om å planlegge og vurdere arbeid og å samarbeide med andre fagmiljøer.
- Produksjon og dokumentasjon: Kjerneelementet produksjon og dokumentasjon handler om å framstille produkter basert på standardiserte kjemiske reaksjoner i industriell skala. Videre handler det om å kvalitetssikre, følge instrukser og prosedyrer og dokumentere arbeidet.
- Samhandling: Kjerneelementet samhandling handler om å samarbeide med kolleger og andre faggrupper om å drifte prosessanlegg og å optimalisere produksjonen. Kjerneelementet handler også om etisk bevissthet og kritisk tenkning gjennom refleksjon og dialog.
Dette får du som deltaker hos AOF
- Klasseromsundervisning: Dagen i klasserommet hos oss i AOF, består først og fremst av forelesning med en av våre mange dyktige veiledere med spisskompetanse i det å undervise voksne. Du får også tilgang til vår nettbaserte læringsplattform, og i fag hvor det er nødvendig, blir det satt av tid til løsning av oppgaver. I vår læringsplattform får du også gratis kurs i studieteknikk. Opp mot eksamen har vi særskilt fokus på eksamenstrening. Hos oss er en undervisningstime på 45 minutter.
- Undervisning på kvelden: Utdanningen er tilpasset voksne med forskjellige undervisningsmetoder. Det er undervisning 1 til 2 kvelder i uken over to semester, og kan derfor fint kombineres med jobb. Der undervisning helt/delvis leveres nettbasert, vil deltagerne ha tilgang til opptak av forelesningene.
- Bygger på samme lærerplan: All opplæring bygger på de samme læreplaner som brukes i offentlig videregående skole, men den er spesielt tilpasset voksne og tar utgangspunkt i de kunnskaper og erfaringer du allerede har.
- Gratis rådgivning: Hos oss få gratis rådgiving før du starter. Dette er frivillig, og du velger selv om du vil avtale personlig møte, eller om du vil ha rådgiving på telefon. Du kan selvsagt når som helst få veiledning med en av våre kompetanserådgivere underveis i skoleåret, og er inkludert i prisen når du tar fag hos oss.
Praktisk informasjon
- Fagbrev-kurset er godkjent for søknad om lån og stipend i Lånekassen. Søknaden finner du her!. Du må ha levert deltakerkontrakt til AOF før du kan søke om lån og stipend. Mulighet for avdragsfaktura: AOF tilbyr deltakere som ikke mottar lån fra Lånekassen mulighet for avdragsfaktura.
- Er du medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. Enkelte forbund har egne stipendordninger. Vi anbefaler at du kontakter ditt forbund for hvilke ordninger de tilbyr. Les mer om LO’s Utdanningsfond her.
- Mulighet for gratis fagbrev-kurs: Har du jobbet minimum 4 år i en 100 % med renhold og har folkeregistrert adresse i Østfold/Follo (Viken) kan du søke om å få utdanningen finansiert.
NB! Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!
Minimum 3-års relevant arbeidserfaring, med mindre du har en avtale om fagbrev på jobb!
Har du tegnet kontrakt om «Fagbrev på jobb», må du avlegge og bestå skriftlig sentralt gitt eksamen i faget på VG3 nivå før oppmelding til den praktiske prøven (fagprøven) kan skje.
Du melder deg selv opp til den teoretiske prøven via internett på Privatsitweb. Fristen for oppmelding til eksamen på høsten er 15. september, og for våren er fristen 1. februar.
Du kan melde deg opp elektronisk på Viken fylkeskommunes hjemmeside til den praktiske prøven når du har bestått den teoretiske prøven, og kan dokumentere 5- års relevant praksis.
Prøveavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.
For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
- Fem års praksis i faget (fem og et halvt år i enkelte fag).
- Bestått en teoretisk Vg3 eksamen.
Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!
Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg. Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.
Kursinfo
Kursid: 504682
Kurssted
Sarpsborg
Oppstart
13.03.2024 – 28.05.2025
Kl: 1700 – 2100
Pris
Gratis.
Kontakt
Jan-Erik Kristiansen
jan-erik.kristiansen@aof.no
69 13 04 10 / 975 19 345
For å søke på studier i AOF må du opprette «Min Side». Dette av hensyn til GDPR. Det er gjennom Min Side at du søker studier, vil laste opp dokumentasjon, motta informasjon fra administrasjon etc.
NB! For å opprette ny «Min Side» trykk på teksten «registrer deg nå», nederst på siden i påmelding.
Om du opplever problemer kan du kontakte oss på telefon 69 13 04 10.