Helsearbeiderfaget
Har du 4+ års erfaring som pleieassistent, og ønsker å dokumentere din kunnskap i form av et fagbrev kan du ta dette teoriforberedende fagkurset i digitalt klasserom hos oss.
Har du 4+ års erfaring som pleieassistent, og ønsker å dokumentere din kunnskap i form av et fagbrev kan du ta dette teoriforberedende fagkurset i digitalt klasserom hos oss.
Fagbrev er et verdipapir som sier at du kan faget ditt i teori og praksis. Du blir mer konkurransedyktig i omstillingsprosesser, og i kampen om de faste stillingene og høyere stillingsprosent.
For helsefagarbeider med fagbrev er det mange muligheter for høyere yrkesrettede utdanninger som: psykisk helsearbeid, kreftomsorg og lindrende pleie, eldreomsorg, miljøarbeid innen rus med flere. Se alle våre fagskoler her.
Kursinnhold:
Vg3 helsearbeiderfaget handler om å utvikle yrkesutøvere som kan bidra til å dekke behovet for kompetanse i grunnleggende sykepleie og miljøarbeid i alle deler av helsetjenesten.
Ettersom du allerede har lang erfaring i ditt fagområde, vil mye av undervisningen være kjent for deg. Dette fagkurset skal forberede deg til den teoretiske eksamen som privatist og har fire hoved-emner:
Kjerneelementet kropp, helse og omsorg handler om å ivareta pasienters og brukeres helhetlige helse. I dette inngår hvordan kultur, levevaner, kosthold, hygiene og smittevern kan bidra til å fremme livskvalitet, helse og mestring. Det handler også om akutt og kronisk sykdom, aldring og funksjonsnedsettelser. Videre handler det om å observere, vurdere og utføre grunnleggende sykepleie for å ivareta pasienters og brukeres behov for helsehjelp. Kjerneelementet handler også om helsefremmende arbeid, miljøarbeid, habilitering og rehabilitering, omsorg og helhetlige pasientforløp. Å lindre lidelser og legge til rette for en verdig død inngår også.
Kjerneelementet dialog, relasjon og veiledning handler om å kommunisere og samhandle med mennesker med ulik alder, bakgrunn og livssituasjon og ulike behov for helsekompetanse. Det handler også om å samhandle med andre yrkesgrupper og frivillige organisasjoner og å rapportere og dokumentere arbeid. Dessuten inngår å gi og ta imot veiledning og å forstå betydningen av egen atferd og holdninger i møte med andre mennesker.
Kjerneelementet hjelpemidler, teknologi og velferdsteknologi handler om å bruke medisinsk utstyr og å ta i bruk hjelpemidler og teknologi som bidrar til å gi personer med hjelpebehov bedre livskvalitet, økt trygghet og større mulighet til å klare seg på egen hånd. Det handler også om å bruke hjelpemidler og teknologi for å avlaste pårørende og gi dem trygghet, og om hvordan teknologi kan forbedre og effektivisere tjenestene i helse- og omsorgssektoren. Videre handler det om riktig bruk av arbeidsteknikker og arbeidsstillinger i yrkesutøvelsen.
Kjerneelementet etikk og regelverk handler om å møte mennesker i ulike livssituasjoner med omsorg og empati. Videre handler det om systematisk kvalitetsforbedring, brukermedvirkning og pasientsikkerhet. Kjerneelementet handler også om profesjonell yrkesutøvelse, om yrkesetiske retningslinjer, om regelverk i helse- og omsorgssektoren og om helse, miljø og sikkerhet. Det handler også om å reflektere over etiske dilemmaer.
Teoretisk eksamen
Frist for oppmelding:
Vår: 15. januar–1. februar
Høst: 1.–15. september
All oppmelding til eksamen skal skje til din fylkeskommune på denne påmeldingssiden.
Praktisk prøve:
Du kan melde deg opp elektronisk til den praktiske prøven på hjemmesiden til din fylkeskommune når du har bestått den teoretiske prøven, og kan dokumentere 5- års relevant praksis.
Prøveavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.
Har du tegnet kontrakt om «Fagbrev på jobb», må du avlegge og bestå skriftlig sentralt gitt eksamen i faget på VG3 nivå før oppmelding til den praktiske prøven (fagprøven) kan skje.
NB! Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!
Språknivået til deltakeren anbefaler vi bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.
For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:
Voksne som ønsker å melde seg opp til selve fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!
Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg. Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.
Kursid: 600024
Kurssted
Digitalt klasserom på nett. Undervisningen skjer i sanntid.
Tidsrom
12.11.24 – 27.05.25
(fra kl. 17.30 – 21.00)
Pris
16.500,- (Utdanningen kvalifiserer for lån og stipend i Lånekassen).
Kontakt
Sissel J. Klingvall
sissel.iren.johansen.klingvall@aofostfold.no
69 13 04 10 / 976 46 015