Studie- og kurstilbud    Fagskole 

Coaching og relasjonsledelse

Ønsker du å utvikle dine ferdigheter innen coaching og relasjonsledelse – og ta karrieren din et skritt videre?

Med vårt praksisnære studium får du verktøyene du trenger for å bli en trygg og dyktig veileder/coach.

Studiet er NOKUT-godkjent og tilbys som deltidsstudium over ett år, tilsvarende en normert studietid på et halvt år.

Fagskolestudiet gir 30 studiepoeng.
Ofte stilte spørsmål Gå til søknadsskjema

Coaching og relasjonsledelse er et praktisk rettet studium tilpasset de som ønsker å bli bedre på å veilede og coache andre. Du lærer hvordan du bygger sterke relasjoner, motiverer mennesker til å nå sitt fulle potensial og skaper positiv endring – både i arbeidslivet og i hverdagen

Samfunnsutviklingen påvirker stadig hverdagen til både fagarbeidere og ledere, med raske endringer innen industri, offentlig sektor og næringsliv. For å lykkes i denne dynamiske virkeligheten, er det avgjørende å ha sterke faglige og menneskelige kvaliteter som leder og coach.

Dette studiet er designet for å gi deg den nødvendige kompetansen til å møte morgendagens utfordringer med trygghet og handlekraft. Gjennom praktisk trening og verdifull erfaring vil du utvikle din handlingskompetanse, slik at du kan lede og veilede med innsikt, empati og tydelighet.

Studies oppbygging

Studiet består av fire teoriemner og ett fordypningsemne.

a) Fra posisjon til relasjon og rolleavklaring
b) Styrkebasert ledelse & relasjonsledelse
c) Kommunikasjon, dialogferdigheter, tilbakemelding og forventninger
d) Organisasjonskultur og endring
e) Emosjonell modenhet, konflikthåndtering og personlig utvikling
f) HMS for ledere 

  • Skriftlig innlevering 2500 ord

Studiepoeng: 4

a) Grunnlaget for coaching og veiledning som metode
b)
Plan og prosess med de ulike faser i og organisering av veilednings- og coachingprosesser, med bl. a. systematikk og struktur i prosessene
c) Rollen som veileder og coach både som relasjonsbygger og prosessleder
d) Den lærende prosessen og organisasjon
e) Etikk i veiledning og coaching 

  • Skritflig innlevering 2500 ord

Studiepoeng: 10

a) Verktøy del I
b) Kommunikasjon
c) Motivasjon
d) Stresshåndtering
e) Praktisk prosessarbeid del I 

  • Praktisk innlevering i form av video av coaching + 500 ord refleksjon

Studiepoeng: 4

a) Verktøy del II
b) Kartlegging
c) Metode og strategiutvikling
d) Samspill og innsikt i verdier og mål
e) Praktisk prosessarbeid del II 

  • Gjennomføring av minst 5 coachingtimer + innlevering av fem coaching-logger / egenevaluering
  • Innlevering av proposal til avsluttende eksamen

Studiepoeng: 4

Avslutningsoppgave med selvvalgt modelleringsoppgave innen coaching, en teoretisk tilnærming til observasjon av fremdragende egenskaper eller ferdigheter, og/eller en teoretisk dokumentasjon av en egen coachingprosess . Studenten skal trekke inn stoff fra emnene og knytte dette til praksis.

  • Modelleringsoppgave
    • Et intervju av en person studenten finner selv. Temaet er suksessfull ledelse og studenten skal bruke alt de har lært gjennom studiet til å identifisere suksessfaktorer og strategi personen bruker for å lede på en god måte.

Studiepoeng: 8

  • Det er krav om minimum 75 % tilstedeværelse i undervisning pr emne.
  • 4 emneprøver/-oppgaver med individuell vurdering
    Individuell høring modelleringsoppgave 
  • Etter endt gjennomføring og beståtte deloppgaver/krav får man et vitnemål på 30 studiepoeng.

Opptak

Fullført og bestått videregående opplæring (vitnemål eller fag-/svennebrev). Søker må i tillegg ha minimum 5 års arbeidserfaring (minimum 8700 timer). 

Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse som det formelle opptakskravet. Søker må dokumentere omfang og relevans av yrkespraksis og utdanning som samlet tilsvarer praksis- og studieomfang ved formelle opptakskrav. Det vil si at det samlet må dokumenteres totalt 8 år (utdanning og/eller arbeidserfaring), hvorav minimum 5 år må dokumenteres som arbeidserfaring.

Har du relevant høyere utdanning fra Norge/Norden kan du søke opptak på grunnlag av realkompetanse.  
Utdanning fra land utenfor Norden må være vurdert av NOKUT og vurderingen vedlegges dokumentasjonen på utdanningen (oversatt av autorisert translatør). 

NB! Har du høgskoleutdanning fra tidligere er det viktig å være oppmerksom på at de studiepoengene du får ved å gjennomføre en fagskole ikke kan integreres med studiepoeng gitt ved en høgskole eller et universitet, da disse er på ulikt nivå. Likevel er det mange med høgskoleutdanning som velger å ta en fagskoleutdanning på bakgrunn av den praktiske tilnærmingen fagskoleutdanningene har til faget. 

Utdanning fra land utenfor Norden skal være vurdert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HKdir) eller NOKUT før den kan vurderes ved opptak til fagskoleutdanningen. Mer informasjon om godkjenning av utenlandsk utdanning finner du på HKdir nettside – her.

Krav til dokumentasjon: HKdir/NOKUT’s vurdering av utdanningen (godkjenningsvedtaket) vedlagt dokumentasjon av utdanningen oversatt av autorisert translatør.  

Søkere med minoritetsspråklig bakgrunn og med utdanning fra land utenfor Norden som søker opptak på grunnlag av realkompetanse, må i tillegg dokumentere kunnskaper i norsk på minimum nivå B2 i alle delferdigheter (lytteforståelse, leseforståelse, skriftlig framstilling og muntlig kommunikasjon) jf. Europarådets referanserammeverk for språk. 

Du kan lese mer om bl.a. opptakskrav og krav til dokumentasjon på vår nettside om “Ofte stilte spørsmål om fagskoleutdanning”. 

Forkunnskaper dokumenteres med fagbrev, vitnemål, kompetansebevis, autorisasjon, kurs og andre tilbud hvor det fremkommer omfang og innhold i opplæringen og/eller arbeidsattest (bekreftelse på arbeidserfaring).   

Arbeidserfaring dokumenteres med utfyllende attest eller bekreftelse som angir start- og sluttidspunkt for arbeidsforholdet, stillingsprosent og/eller arbeidstimer i sum eller pr uke/måned, stillingsbetegnelse og beskrivelse av arbeidet som er utført. Dokumentet må være undertegnet av bemyndiget person i bedriften/virksomheten og må være utstedt med virksomhetens logo eller stempel.  

CV og arbeidskontrakt godkjennes ikke som dokumentasjon på forkunnskaper.  

Det er rullerende opptak til studiet. Vi vurderer søknadene fortløpende og søkere som oppfyller opptakskravet blir rangert ut fra tidspunktet søkeren er vurdert kvalifisert. Hovedopptaket til utdanningen gjøres etter søknadsfristen. Etter hovedopptaket gjøres fortløpende opptak frem til studiestart, så langt det er ledige plasser.

Undervisningsinformasjon

Studentene har praktisk erfaring innen egne fagområder. Denne gir anledning til å legge til rette for erfaringsbaserte læringsformer. Studiet legger derfor vekt på arbeidsformer som fordrer aktiv deltakelse fra studentene, og skal være nært til studentenes egne erfaringer og problemstillinger fra praksisfeltet, utfordringene i arbeidslivet og sentral teori. Arbeidsformene skal være med på å støtte studentenes egne initiativ, og tilrettelegges slik at studentene utvikler evne til samarbeid, kommunikasjon og praktisk yrkesutøvelse, samt økt forståelse og respekt for andres fagfelt. Videre skal arbeidsformene som benyttes bidra til å styrke studentenes motivasjon for egen læring, samt bidra til at studentene opplever nytte og gjensidighet gjennom faglig samarbeid. I studiet vektlegges vekselvirkningen mellom teori og praksis. Variasjon i valg av læringsmetoder er viktig for å oppnå studiets overordnede læringsutbytte.   

Et viktig pedagogisk prinsipp gjennom hele studiet er at studentene har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten viser initiativ, tar ansvar for et felles læringsmiljø, og aktivt oppsøker læringssituasjoner og læringsarenaer. Studenten oppfordres/bes til å møte presis til opplæringen.  

Studenten må skaffe seg det undervisningsmateriell og de lærebøker som opplæringen krever. Faglærer sin rolle blir i større grad å tilrettelegge for læring og støtte/veilede studentene i læreprosessen.  

Ansvar for egen læring stiller krav til studenten om bevissthet i forhold til læreprosesser og egne læringsbehov. Det er ikke synonymt med selvstudium. Ansvar for egen læring som pedagogisk prinsipp innebærer i langt større grad aktiv samhandling med andre aktører i læringsmiljøet for å kunne hente ut og nyttiggjøre seg læringspotensialet.  Emnene tas i rekkefølge, og studenten bør arbeide på en slik måte at det er progresjon i faglig og personlig utvikling. 

Studentene gis tilgang til AOF Østfolds læringsplattform Acampus, som er en digital læringsplattform. Denne plattformen, som er basert på Moodle, benyttes av mange utdanningsinstitusjoner i Norge, og er et webbasert system for kommunikasjon og fleksibel læring. Opplæring vil gis studentene i emne 1, og danne grunnlag for den videre bruken av Acampus gjennom hele studiet.  

Acampus er et enkelt og oversiktlig kommunikasjons- og oppfølgingsverktøy. Her vil faglærer legge ut undervisningsplaner, semesteroversikt, fagstoff, arbeidsoppgaver og henvisninger til aktuelle lenker. I tillegg vil studentene levere alle sine obligatoriske arbeidskrav her. Faglærer benytter plattformen til å kommentere, gi tilbakemeldinger og veiledning underveis – samt å sette karakter. Gjennom denne kommunikasjonen blir studenten veiledet og bevisstgjort i å ta i bruk kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i arbeid mot å oppnå overordnet læringsutbytte. I tillegg får alle studenter tilgang til eget kurs i studieteknikk utviklet av studieforbundet AOF. Læringsplattformen gjør det også enkelt for studentene å opprettholde kontakt med administrasjon, faglærer og medstudenter, og er et viktig verktøy for å sikre studentenes medvirkning i undervisningen. Plattformen er en integrert del i skolens kvalitetssikringssystem. 

Studieinfo

Studieid: 796576

Gå til søknadsskjema

Malin Bernardsen

Dette studie kan anbefales på det sterkeste 🧐 En skikkelig fengende lærer med fantastisk formidlingsevne 🥳  Vi lærte mange konkrete teknikker jeg kan bruke i hverdagen. Med ukentlige praktiske øvelser i klasserom så jeg følte meg mer trygg på utførelsen av dem. Et studie som ikke bare består av tørr teori 😋 Også får du dyp forståelse for hvorfor du er du og jeg er jeg 😋 Den beste investeringen jeg har gjort for meg selv! Livets beste år 😌

Camilla Østraat Sævareid

Har tatt denne utdannelsen med Peter R. Valderhaug som læremester 🤗 En fantastisk reise både for mitt indre selv, og for jobben min som rådgiver 😊  Skulle gjerne ha tatt en reprise 😊 Anbefales på det varmest ❤

Møt Peter Valderhaug – Fagansvarlig Coaching og relasjonsledelse og leder for prosjektet, Gaming

Peter krøp raskt inn i den digitale fantasiverden under oppveksten. Erfaringer han tok med seg [...]

Om vår fagskole

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesfaglig utdanning. Utdanningene er godt tilpasset arbeidslivets behov og er både yrkesrettede og praksisrelaterte. AOF Østlandet har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet. Utdanningene gir kompetanse som kan tas i bruk direkte og er tilrettelagt slik at du kan kombinere studier og jobb.

Fagskoleutdanninger går over et halvt til to år og gir studiepoeng og vitnemål ved fullført utdanningsløp. En fagskoleutdanning på 60 studiepoeng gir gradsbetegnelsen «fagskolegrad».