Studie- og kurstilbud    Fagbrev 

Byggmontasjefaget

Har du praksis innen bygninger og konstruksjoner som inkluderer konstruksjoner i tre-, stål- og betongelementer. 
Da kan du ta fagbrev og styrke din posisjon i en bransje som har fokus på sikkerhet og bærekraftige bygg.

Fagkurset er ditt første skritt på veien mot fagbrev og nye muligheter!

 

 
Påmelding Kontakt oss

Vg3 byggmontasjefaget handler om å produsere og montere bygninger og konstruksjoner, samt demontere eksisterende strukturer for ombruk i nye bygg. Faget gir deltakerne kompetanse til å montere konstruksjoner i tre-, stål- og betongelementer, med forståelse for hvordan krefter fordeles gjennom byggets deler og knutepunkter. Gjennom faget utvikles yrkesutøvere som ivaretar sikkerhet og bidrar til stabile og bærekraftige bygg både under montering og i ferdige konstruksjoner.

Fagbrev i byggmontasjefaget gir fordeler for både deg og bedriften!

  • Du styrker din rolle på arbeidsplassen.
  • Du får et håndfast bevis på din kompetanse.
  • Fagbrev skaper trygghet for deg og for din arbeidsgiver.
  • Med fagbrev står du sterkere i omstillingsprosesser.
  • Du kan få mer ansvar på arbeidsplassen.
  • Du stiller sterkere på arbeidsmarkedet.
  • I mange tilfeller medfører fagbrev høyere lønn.

Som byggmontør med fagbrev styrker du bedriftens konkurranseevne i en bransje der kvalifiserte ansatte er avgjørende for å levere solide og sikre bygg. Dokumentert kompetanse viser profesjonalitet og bidrar til å oppfylle krav om kvalitet, sikkerhet og bærekraft – faktorer som ofte er avgjørende i anbudskonkurranser. Når bedriften leverer prosjekter av høy standard og bygger tillit hos kundene, sikres også arbeidsplassene og fremtiden for alle ansatte..

Bærekraft i praksis for byggmontører.

Handler om å utføre arbeid som reduserer miljøpåvirkningen, sikrer effektiv ressursbruk og fremmer sosialt ansvar. Dette innebærer å velge miljøvennlige materialer, minimere avfall gjennom presis montering og gjenbruk av bygningsdeler, samt å følge energieffektive byggeprosesser. Byggmontører bidrar også til et trygt og inkluderende arbeidsmiljø ved å ivareta helse, sikkerhet og samarbeid på byggeplassen. Ved å arbeide etter bærekraftige prinsipper skapes bygg som oppfyller dagens behov uten å gå på bekostning av fremtidige generasjoner.

Fagkurset i byggmontørfaget tar for seg:

Ettersom du allerede har lang erfaring i ditt fagområde, vil mye av undervisningen være kjent for deg. Samtidig vil du få bedre innsikt og forståelse for fagterminologien i ditt fag.

Dette fagkurset i byggmontasjefaget skal forberede deg til den teoretiske eksamen som privatist og har fire kjerneelementer:

Kjerneelementet planlegging, rigg og logistikk handler om å klargjøre for, og montere bygg og konstruksjoner. Kjerneelementet handler videre om å planlegge, vurdere og dokumentere montasjeoppdrag på byggeplassen etter gitte spesifikasjoner. Å samarbeide med ulike aktører fra andre fagområder også en del av kjerneelementet.

Kjerneelementet statikk og konstruksjoner handler om å montere statisk stabile konstruksjoner etter angitte spesifikasjoner og toleransekrav. Kjerneelementet handler også om utføre knutepunkter og dokumentere knutepunktene i konstruksjonen.

Kjerneelementet arbeid i høyden handler om å velge sikringsmetode ved montasjearbeidet. Kjerneelementet handler videre om å velge utstyr etter gitte spesifikasjoner, vedlikeholde sikringsutstyret og følge rutiner for kassasjon av sikkerhetsutstyr.

Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å identifisere og forhindre situasjoner som er en fare for liv og helse i arbeid på logistikkområder og montasjefront. Kjerneelementet handler om å risikovurdere arbeidet i samsvar med gjeldende regelverk og gjennomføre sikker jobb-analyse. Videre handler det om å bruke utstyr og maskiner og å arbeide i samsvar med gjeldende regelverk, system og tiltaksplan for helse, miljø og sikkerhet. Kollegialt samarbeid om bærekraftige og miljøvennlige løsninger er også en del av kjerneelementet.

Opptakskrav

Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset. 

På fagkurs finansiert av fylkeskommunen må du ha 4 års praksis fra yrket før du kan starte på kurs.

 Språknivået til deltakeren bør tilsvare B1 nivå, eller høyere.

Praktisk informasjon

Du melder deg selv opp til den teoretiske prøven via internett på Privatsitweb. Fristen for oppmelding til eksamen på høsten er 15. september, og for våren er fristen 1. februar.

Du kan melde deg opp elektronisk på Østfold fylkeskommunes hjemmeside til den praktiske prøven når du har bestått den teoretiske prøven, og kan dokumentere 5- års relevant praksis.

Prøveavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til teoretisk eller praktisk prøve, med mindre du har en fått tildelt en fylkeskommunal plass.

Har du tegnet kontrakt om «Fagbrev på jobb», må du avlegge og bestå skriftlig sentralt gitt eksamen i faget på VG3 nivå før oppmelding til den praktiske prøven (fagprøven) kan skje.

Les mer 

  • Fagbrev-kurset er godkjent for søknad om lån og stipend i Lånekassen. Søknaden finner du her!. Mulighet for avdragsfaktura: AOF tilbyr deltakere som ikke mottar lån fra Lånekassen mulighet for avdragsfaktura.
  • Er du medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning. Enkelte forbund har egne stipendordninger. Vi anbefaler at du kontakter ditt forbund for hvilke ordninger de tilbyr.
  • Mulighet for gratis fagbrev-kurs: Har du jobbet minimum 4 år i en 100 % relevant stilling og har folkeregistrert adresse i Østfold kan du søke om å få utdanningen finansiert.

NB! Ta kontakt med oss for nærmere opplysninger om de ulike støtteordningene!

Etter søknad vil undervisningen bli finansiert av Viken fylkeskommune. Undervisningen kan da bli gratis for deg.
Følgende kriterier må være oppfylt:
– være bosatt i østfold
– kunne dokumentere minimum 7000 timer relevant praksis i faget før oppstart. (timetallet tilsvarer 4 år i 100% stilling)
– være over 25 år

En praksiskandidat er en voksen som har jobbet i fem år eller mer og har som mål å ta fag- eller svennebrev, uten å være elev eller lærling. I løpet av praksistiden må du ha hatt arbeidsoppgaver innenfor de mest vesentlige delene av innholdet i læreplanen for faget.

For å melde deg opp til fag- eller svenneprøve er kravet:

  • Fem års praksis i faget (fem og et halvt år i enkelte fag).
  • Bestått en teoretisk Vg3 eksamen.

Les mer om praksiskandidatordningen for fagbrev her!

Er du i jobb, men har mindre enn 5 års praksis og ønsker å få fagbrev/svennebrev? , kan ordningen med fagbrev på jobb være et alternativ for deg.  Målgruppen for denne ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Teoriundervisningen er det sammen som for praksiskandidater.

Kursinfo

Kursid: 600033

 

Påmelding Kontakt oss