Jeg føler meg privilegert som får jobbe på Daghøyskolen!  

Tillitsvekkende, empatisk, tålmodig og kreativ. Det er egenskaper Trine får brukt i jobben som veileder på «Foto». – Å kunne jobbe med mennesker og mestring, gir hverdagene en helt egen dimensjon, sier hun.   

Trine er født og oppvokst i Fredrikstad, og har alltid vært samfunnsengasjert og opptatt av miljø. Hun tok grunnfag folkloristikk og grunnfag sosialantropologi i Bergen, og deretter mellomfag i spansk i Oslo og Spania. I 2002 og 2003 studerte hun produktdesign ved Central Saint Martins College i London, og bodde flere år i London og på Isle of Man. 

Etter mange år som produktdesigner i egen bedrift, ble Trines interesse trukket gradvis mot læreryrket. Hun vikarierte som lærer på Glemmen videregående skole mens hun gjennomførte praktisk pedagogisk utdannelse i 2015-2017 ved HiØ. Det ga mersmak, og hun lot seg ikke be to ganger da det ble utlyst en 60 prosents stilling som veileder for fotokurs på Daghøyskolen. 

Både faglig og menneskelig 

Trine hadde bodd utenlands i mange år, og visste lite om AOF og Daghøyskolen da hun flyttet tilbake til hjembyen. Men fant raskt ut at dette var et unikt tilbud hun gjerne ville være en del av.  

– Jeg har alltid vært interessert i foto, og begynte å ta bilder lenge før kameraene ble digitale. I tillegg tenkte jeg at jeg kunne bruke mye av min designbakgrunn og det visuelle blikket i stillingen, samtidig som jeg fikk lov å jobbe tett på mennesker.  

– Å kunne ha et tilbud hvor man tilpasser seg andre mennesker uten å stille høyere krav enn det de kan innfri, er en helt spesiell og god tanke som tiltalte meg veldig.  

 Oppstarten var august 2017, og hun er i skrivende stund i ferd med å avslutte det sjette skoleåret.  

Fantastisk fine år, konkluderer hun.  

Må lære å takle livet 

Hun minner om at det er mange grunner til at elevene begynner på Daghøyskolen, og at de fleste må lære seg mye annet i tillegg til det faglige aspektet som har lokket dem til å søke opptak.  

– Det handler om basale ting de fleste andre tar for gitt; som å stå opp om morgenen, å tørre å forholde seg til andre mennesker etc. Det er ofte på det nivået vi starter før vi kan konsentrere oss om det fototekniske. Her holder det ikke bare å være god på Photoshop, men først og fremst evne å se og forstå den enkelte elev.  

Nettopp å se mulighetene– og få fram det beste i enkeltmennesket; er noe av det Trine synes er mest givende i jobben. 

– Elevene har alle ulik livskompetanse og ulike behov, men det ligger som regel alltid noe som driver folk framover. Derfor er det viktig å avdekke hva de er opptatt av, hvilke utfordringer de har og hva som skal til for å skape en gnist. I tillegg må vi lage et felleskap, et miljø hvor alle føler seg trygge.  

Deretter blir det «learning by doing», samt mye repetisjoner.  

– Vi er bevisste på å spille på hverandre, da kunnskapsnivået er veldig ulikt på de fleste områder. Her gis man anledning til å vise hva man er god på og få tilbakemeldinger fra gruppa. Mye av innholdet i undervisningen, handler om å legge til rette for at de tør å gjøre det de har lyst til innenfor foto, samt at vi sammen finner en måte å utvikle seg på.  

– Her har vi ikke fasit på noe, og det er mye flott de får fram av seg selv!   

Er mye utendørs  

I løpet av kurset jobbes med ulike prosjekter i form av praktiske oppgaver – både i samarbeid med andre elever og individuelt. Her får den enkelte få utforske og eksperimentere med ulike temaer innen fotografiske uttrykk. 

– Vi er mye utendørs og fotograferer ulike temaer. Deretter behandler vi bildene i et digitalt bildeprogram. Mange av bildene har svært høy kvalitet og ender i glass og ramme – og gjerne på en intern utstilling. 

Trine blir veldig godt kjent med elevene i løpet av året, og gjennom samtaler skapes det en toveis tillit. Det er også er helt avgjørende for å finne ut hvilke forutsetninger den enkelte har for veien videre.  

–  Mitt oppdrag er å hjelpe dem å finne den veien, samt å følge dem et stykke på vei. Jeg føler meg veldig privilegert som får lov til å jobbe med dette!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *