Sissel har vært i arbeidslivet siden hun gikk ut av videregående skole, og har nå kommet i en alder hvor mange for lengst har begynt å tenke på pensjonisttilværelsen. Akkurat det er imidlertid ikke et tema for 66-åringen, som fortsatt brenner for å kunne bistå østfoldinger i å nå sine mål og drømmer gjennom kompetansepåbygging. – Ja, det er godt å kjenne på at man kan være til nytte for samfunnet. Det håper jeg å kunne være en god stund til!
Sissel er kompetanserådgiver med ansvar for fagbrevutdanninger innen helse- og oppvekstfag i Østfold samt Kompetansepluss.
– Midt i blinken for meg, understreker hun.
– Jeg er veldig opptatt av at barn- og ungdom skal ha like muligheter til å lykkes gjennom utdanning. I tillegg er det et skrikende behov for flere fagarbeidere innen helsefag. Det er svært givende å kunne legge til rette for å minke dette kompetansegapet. Dette er to veldig viktige områder i et samfunnsmessig perspektiv.
Det finnes flere retninger mot fagbrev innen helse og oppvekst, barne- og ungdomsarbeider og helsefagarbeider. Utdanningsløpet helse og oppvekst Vg1 og Vg-løp med tillegg av fellesfag, hvor du går ut som lærling i to år, og Vg3- praksiskandidatløp for de som innehar en del praksis. Begge retningene fører fram mot fagbrev, og elevene kommer ut i andre enden med en rekke muligheter i arbeidslivet.
– Skal vi lykkes i jobben vår, er vi avhengig av dyktige lærere som kan inspirere og motivere, skape trivsel og gode læringsarenaer. Det har vi definitivt her i AOF Østfold, og jeg har et fantastisk lærerteam.
De fleste lærerne går på kontrakter, og det er naturlig nok en viss naturlig rullering i teamet. Derfor er Sissel hele tiden «på» for å kunne sikre at den høye kvaliteten opprettholdes.
30 år i bank
Sissel vokste opp på Gressvik, med gode minner fra barne- og ungdomstiden. Godt skolemiljø med dyktige lærere preget hverdagen. Etter videregående, fikk hun jobb hos Landsbanken, nåværende Sparebank 1, hvor hun gjennomførte Bankakademiet, en høgskole for bank- og finansutdanning. Hun fungerte som kunderådgiver i bankens forskjellige avdelinger, som ble hennes arbeidsplass i mer enn 30 år.
– Jeg kom til et veldig godt arbeidsmiljø, og elsket å kunne jobbe med mennesker. Og selv om banken var både gjennom flere fusjoner og store endringer under den teknologiske revolusjonen, trivdes jeg godt.
Man alt har sin tid. Etter tiår i bank og med omfattende omstillinger, valgte Sissel og flere av kollegaer sluttpakker for å søke nye utfordringer.
– Det var da på tide å se seg om etter en annen arbeidsgiver, og jeg ble oppfordret til å søke stilling som studieveileder hos AOF Fredrikstad Moss, som vi het den gangen.
I februar 2010 var hun i gang hos sin nye arbeidsgiver, den gang med hovedfokus på Kompetansepluss-ordningen. En statlig finansiert fagopplæring som ble etablert for å styrke deltakernes grunnleggende ferdigheter. Dette som et ledd i å kunne ta teorieksamen og fagprøve som praksiskandidat. Et tilbud som ble svært godt mottatt i et næringsliv i omstilling.
Betydelig overgang
Det ble en betydelig overgang fra bankjobben. Men samtidig hadde hun god erfaring i salg og kundebehandling, samt å jobbe strukturert og nøyaktig. Egenskaper som kom godt med på sin nye arbeidsplass.
– Jeg har stortrivdes fra første dag. Og det kjennes fortsatt veldig godt å kunne bidra til at mange lykkes med sine mål gjennom utdanning og kompetanseheving. Mange av de som kontakter meg for å få karriereveiledning, er usikre på hvilke muligheter som finnes og hva de selv ønsker. Som karriereveileder med relasjonsledelse, har jeg verktøy som kan brukes for å hjelpe deltakeren til å finne hva som er målet for drømmene deres, og sammen finner vi ut hvordan veien mot målet skal løses.
– Vi går gjennom hvilke muligheter som finnes og hva som skal til av videreutdanning/kompetanse for å nå målet sitt. Om det ikke er aktuelt med «mine» fag, kopler jeg på mine kolleger. Det finnes alltid en mulighet for de som vil komme videre!
I dag er det ofte helt avgjørende at man har fullført en utdanning og har et fagbrev å vise til for å få arbeid, og Sissel mener AOF Østfold har en unik fleksibilitet i sin tilnærming til behovene i samfunnet.
– I tillegg til våre ordinære klasser, kan vi skreddersy utdanning til målgruppen. For eksempel å legge til rette for et løp mot fagbrev ute i bedriftene, eller holde kurs i grunnleggende lesing, skriving, regning og digitale ferdigheter og opplæring i norsk for voksne gjennom Kompetansepluss.
Trivdes på skolebenken
Sissel har selv gjennomført utdanningen «Relasjonsledelse» i AOF Østfolds regi, samt tatt studiet «Karriereveiledning og sosialpedagogikk på OsloMet. Sistnevnte på deltid over to år ved siden av jobben.
– Det var uvant å sette seg på skolebenken igjen etter så mange år og det var mye nytt å lære, men jeg har alltid vært glad i å lære og stortrivdes. Det var dyktige foredragsholdere og interessant og relevant pensum som jeg har god nytte av i jobbsammenheng. Karriereveiledning handler om å se hele mennesket og kartlegge hvilke ønsker og mål de har, og det harmonerer ofte med det de passer til og har lyst til å jobbe med.
– Hva tenker du om at mange unge i dag dropper ut av videregående skole?
– Det synes jeg er utrolig trist, nettopp med tanke på hvor viktig det er å ha en utdanning å vise til i dag. De unge er utsatt for et veldig press for å være vellykket på alle områder, og vi ser at mange barn og unge sliter med psykisk helse og rusproblematikk. Det å få de unge inn i en god skole og fritidsaktiviteter som alle kan være med på, vil kunne være med på å bidra til en bedre hverdag og skape et fellesskap som er veldig viktig for å kunne ha det bra og trives.
– Videre forteller det meg at den skolen vi har i dag ikke fungerer optimalt for alle. Når så mange ikke klarer å tilpasse seg skolen og dropper ut, bør skolen endres til å ha flere muligheter og tilpasse seg hver enkelt elev i større grad.
– Jeg tenker at det bør dyktige karriereveiledere inn på ungdomsskolenivå for å kartlegge den enkeltes evner og ta en god prat. Da kan vi finne ut av hvilken retning som passer videre for den enkelte. Ofte kan det være muligheter for mer yrkesrettet skole for de som ikke henger med i all teorien.
– Det er viktig at hver enkelt elev blir sett, da vil de føle seg verdifulle!
Har danset seg gjennom livet
I fritiden har den store lidenskapen handlet mye om dans for Sissel, noe hun fortsatt har stor glede av.
– Ja, både av utøvende art med en rekke opptredener gjennom årenes løp, og som danseinstruktør gjennom Kotty Stenby, Kari og Jørns danseskole og på Hurrød barneskole i regi av FAU, hvor vi jobbet mot en forestilling. Dans er kjempefint for både hode og kropp og er utrolig gøy. Nå går jeg fast hos Dansefabrikken Fredrikstad.
I tillegg til dans har barne- og ungdomsidrett vært det som har lagt hennes hjerte nærmest.
– Etter å ha tatt leder- og trenerutdanning tilknyttet Stjernen Hockey, var jeg engasjert med hockeyskolen og startet barneidretten i Stjernen hvor vi var et team på 5, og hvor jeg hadde trener – og administrasjonsansvar. Jeg har alltid hatt et hjerte for frivilligheten, og i senere tid har det også blitt litt engasjement, bl.a. gjennom Kirkens bymisjon.
– Som sagt; jeg elsker å jobbe med mennesker og å kunne bidra til at andre lykkes!