Å gi de ansatte økt kompetanse, gir et konkurransefortrinn for bedriftene 

Jan-Erik Kristiansen har ansvar for kurs innen teori til fagprøven for renhold- og yrkessjåførfaget. I tillegg administrerer han ulike kurs i regi av Kompetanse Norge, datakurs og sertifiserende kurs som truckførerkurs og varmearbeider. Med det som bakteppe, hjelper han bedrifter og deres ansatte til å utvikle seg gjennom kompetansetilbud og finansiering.  

Mange års oppsøkende virksomhet i fylkets bedrifter for å informere om mulighetene, har gitt gode resultater. I dag er de fleste klar over at det er AOF Østfold de skal kontakte om det er behov for påfyll innen disse fagområdene.  

– Jeg opplever god etterspørsel av fagkompetanse innen «mine» fagområder, og det er en stor tilfredsstillelse å gi folk muligheten til utdannelsen de aldri fikk tatt tidligere i livet. Og skal du ha håp om en jobb i dag, er du nesten avhengig av å ha et fagbrev å vise til, sier han.  

Mye av arbeidshverdagen som kompetanserådgiver, handler nettopp om rådgiving. Å finne den beste veien til mål.  

– Mange av de som tar kontakt, har en mening om hva de ønsker av påfyll. Men det er ikke alltid det er mulig, og vi må da finne en annen vei. Det har også hendt at jeg har anbefalt dem å vente et år eller to med å ta fagteorien dersom de ikke har tilstrekkelig praksis for å kunne avlegge avsluttende fagprøve etter endt opplæring. 

Fortsatt et stort potensial 

Han påpeker også viktigheten av at bedrifter gir sine ansatte mulighet til kompetansepåfyll. Det gir ofte høyere effektivitet, mer lojale ansatte og lavere fravær.   

– Jeg har også opplevd ledere som ikke ønsker å øke kompetansen for ansatte i frykt for at de da vil gjøre dem mer attraktive for andre arbeidsgivere. Men de er heldigvis veldig i mindretall!  

Selv om pågangen er stadig økende, er det fortsatt mange som ikke er klar over mulighetene AOF gir. Eller som ikke ser verdien i det.  

– Det er helt klart et stort, ubenyttet potensial der ute vi må jobbe med for å kunne hanke inn. Derfor er vi ofte ute på samlinger hvor våre målgrupper er representert, som arbeidslivsmesser, LO-arrangementer etc.  

Ble ansatt i 2011 

Jan-Erik har jobbet som kompetanserådgiver siden 2011. Veien inn til AOF Østfold, var litt tilfeldig. Men samtidig åpnet muligheten seg da han trengte det som mest.  

– Jeg satt som hovedverneombud hos TrioVing og Ving Card AS i Moss i en tid preget av omstillinger og nedbemanninger i bedriften. Vi hadde AOF Fredrikstad-Moss som kompetansepartner under vår interne opplæring, og jeg fikk en god dialog med kompetanserådgiverne Betty Andresen og Hege Anita Eriksen. Da vi satt i et møte, sa jeg til Betty at «Jeg skulle gjerne hatt jobben din». Litt på spøk, men det lå også et snev av alvor der, fordi jeg visste at min egen stilling på bedriften hang i en syltynn tråd.  

På den tiden hadde AOF Sarpsborg-Halden-Rakkestad ansatt René Jønnvoll for å lede en satsing i avdelingen, og Betty lovte at hun skulle ta en prat med René.  

– Det resulterte i at jeg først fikk et 3 mnd. engasjement, deretter 6 mnd. engasjement, som deretter ble til fast stilling på heltid. Hadde jeg ikke hatt rollen som hovedverneombud og fikk jobbe mye med internopplæring, hadde jeg nok ikke sittet her i dag, resonnerer han.  

– Hva gir deg mest i denne jobben?  

– Det må være å oppleve den gleden kursdeltagerne viser når de mottar beviset for at de har klart det. Mange har ikke sittet på skolebenken på kanskje 30 år og noen har svært dårlige minner fra skoletiden. Vi har også mange fremmedspråklige deltagere som klarer seg imponerende bra, og som ofte er de mest motiverte. Jeg føler jeg har en samfunnsnyttig jobb, og gleder meg til å gå på jobb hver dag sammen med gode kolleger.  

Jeg er også takknemlig for den tilliten vi er gitt av ledelsen, ved at vi kan ha frihet under ansvar. Det betyr mye.  

Sjåfør og industri 

Jan-Erik vokste opp på Ekholt, og med en far som bussjåfør og selvstendig reisearrangør, var det naturlig at han tok minibuss-sertifikat så fort han var gammel nok. Dermed kunne han tjene seg noen kroner ved å kjøre litt for faren.  

Yrkesretningen, var han derimot veldig usikker på.  

– Jeg valgte tilfeldigvis handel- og kontorfag på videregående, men svitsjet inn på et toårig utdanningsløp innen data- og informasjonsbehandling. Jeg var veldig i tvil om hva jeg kunne tenke meg å jobbe med, og det ble med den utdanningen. Det jeg sitter igjen med, er vel stort sett bare at jeg lærte touchmetoden!  

Den første «ordentlige» sommerjobben, fikk han hos ØFAS i Moss. Selv om det er lenge siden, er det spesielt én situasjon som har brent seg fast i minnet: 

– Jeg kjørte truck og skulle hente ned en pall med grøtris fra 3. etasje i reolen. Pallen var emballert med krympeplast, som hang seg fast i pallene ved siden av. Den dagen snødde det på lageret til ØFAS, sier han med et glis.  

Etter å ha tjenestegjort i kongens klær, kjørte Jan-Erik frukt og grønt for en fetter av sin far. Inntil han fikk jobb hos daværende VingCard i 1994.  

Sjåførjobben har han imidlertid aldri helt gitt slipp på, og er i dag timesjåfør hos Minibuss 24-7 hvor han kjører fast en kveld i uka. Tidligere har han også vært helgekusk for Moss Taxi og Våler og Svinndal taxi med bl.a. taxikjøring under OL på Lillehammer som et høydepunkt. 

– På Lillehammer hadde jeg blant annet Atle Skårdal og den dobbelte OL-vinneren Markus Wasmeier i bilen. Litt stas…  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *